Rijswijks Dagblad | Menno van Enk (CDA Rijswijk):” Minder nota’s en meer aanpakken”

Menno van Enk (CDA Rijswijk):” Minder nota’s en meer aanpakken”

mainImage
Menno van Enk (CDA Rijswijk):” Minder nota’s en meer aanpakken”

Tussen al de serieuze debatten van afgelopen week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Menno van Enk (58) staat voor CDA Rijswijk (lijst 5) op plek 2.

Waarom ben je in de politiek gestapt en heb je nog landelijke ambities?
Menno van Enk:”Ik heb geen ambities voor de landelijke politiek. Wat ik wil, is gewoon na 20 jaar weer eens mijn steentje bijdragen aan goed bestuur in Rijswijk.”

Heb je landelijk een politiek idool en zo ja waarom?
“Mijn politiek idool is Enneüs Heerma. Bij zijn overlijden bleek zelfs de meest geharde interviewer veel respect voor hem te hebben. Zijn laatste jaren als oppositieleider in de Tweede Kamer waren niet zijn gelukkigste. Maar besturen kon hij als de beste. Als wethouder in Amsterdam en – zoals ik hem persoonlijk vanuit Rijswijk meemaakte – als staatssecretaris van Volkshuisvesting. Kundig, zakelijk, nuchter en plezierig in de persoonlijke relatie

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Ik zou willen dat we in Rijswijk de openbare ruimte weer wat beter gaan beheren, door onderhoud, verlichting, meer fietsklemmen etc. Minder nota’s en meer aanpakken. Wel vind ik dat er bijvoorbeeld goede initiatieven zijn genomen in groenonderhoud. En verder zou ik zeggen: goed samenwerken in de regio en niet te pas en te onpas het annexatie-spook oproepen, zoals ik twee wethouders ineens voor de verkiezingen zie doen.“Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Met onze premier zou ik best een avondje willen stappen. Ik denk dat die onvermoeibare Mark Rutte ook in zijn vrije tijd wel garant staat voor humor en interessante discussies.”

Veel politici zijn juist in deze periode te zien in TV programma’s. Wanneer je mocht kiezen in een TV programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn?
“TV programma’s kijk ik niet zo. Op de ontleedtafel bij zomergasten zou ik zelf als gast ongemakkelijk vinden, en de andere praatprogramma’s vind ik te snel en oppervlakkig. Ik lees ’s avonds voor mijn informatie liever de kranten.”

Durf je over je grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
"De grootse (bijna-) misser die denk ik onder mijn bestuur is gemaakt, betreft Ypenburg. Ik voerde in de jaren negentig als bestuurder Volkshuisvesting in Haaglanden samen met twee wethouders uit Den Haag de onderhandelingen met bewindslieden over de subsidies voor de VINEX bouwlocaties. Daarnaast had ik als wethouder in Rijswijk de verantwoordelijkheid voor onder andere de bebouwing van Hoornwijk, de aanleg van de spoortunnel, het nieuwe bestemmingsplan voor woningbouw in De Strijp en voor het Structuurplan Ypenburg. Pas toen mijn opvolgers in Rijswijk de zaken hadden overgenomen, bleek dat er als de wiedeweerga vóór 1 januari een aantal woningen op Ypenburg moest staan om niet een grote rijkssubsidie te verspelen! Dat resulteerde in een rijtje woningen dat daar nog enige tijd wat eenzaam bij heeft gestaan….maar de subsidie was binnen. Jaren later zijn helaas door verslechterde verhoudingen in de regio, zowel Ypenburg als Hoornwijk aan Den Haag verspeeld.”

Hoe ziet je ideale dag eruit?

“En mijn ideale dag wordt dan ook 21 maart, als blijkt dat het CDA weer als vanouds meer dan 5 zetels heeft behaald!”


Foto: Digitaal Dagblad