LP Rijswijk: Bijplaatsingen en zwerfafval door elektronische afvalpasjes

mainImage
LP Rijswijk: Bijplaatsingen en zwerfafval door elektronische afvalpasjes

Jeroen Weber van de LP Rijswijk (Libertarische Partij) is ontevreden over het huidige elektronisch afvalpasjes-systeem van de gemeente. De 'gesloten' vuilcontainers zorgen er volgens de lokale partij voor dat mensen vaker vuilnis bijplaatsten en het veroorzaakt zodoende veel extra zwerfafval. Weber heeft namens de LP Rijswijk schriftelijke vragen aan het College gesteld.

Bijplaatsingen en zwerfafval zijn volgens Weber een doorn in het oog van vele Rijswijkers. Volgens de LP voorman bevestigt een eerder onderzoeksrapport van SenterNovem dit beeld. Weber maakt zich daarnaast ook grote zorgen over de privacy van burgers waar het de opslag van persoonsgegevens in het elektronisch afvalpasjes-systeem betreft. Zo heeft de gemeente Arnhem om deze reden de ondergrondse vuilcontainers inmiddels van het slot gehaald.

Verder vreest de LP dat het huidige pasjessysteem in de toekomst gebruikt gaat worden om per vuilniszak af te rekenen, zoals dit in diverse andere gemeenten al gebeurt. Het afrekenen per zak is volgens de LP in deze gemeenten niet succesvol gebleken, heeft tot meer bureaucratie geleid en tot meer kosten voor een gemiddeld huishouden.


| Foto: Digitaal Dagblad