Kritische vragen Beter voor Rijswijk over kunstbeleid

mainImage
Kritische vragen Beter voor Rijswijk over kunstbeleid

Beter voor Rijswijk heeft zich via Artikel 44 vragen aan het College kritisch uitgelaten over het huidige kunstbeleid. Aanleiding hiervoor is het plan van het College om bijna 200.000 euro te reserveren voor een kunstuiting op het Bogaardplein.

BvR maakt al tijden geen geheim van haar kritiek op de hoeveelheid geld die er aan kunst besteed wordt. Woensdag heeft raadslid Marcel Keijzer samen met fractielid Marc Beij de kritiek verwoord in Artikel 44 vragen.

“De gemeente Rijswijk heeft twee miljoen uitgetrokken om de openbare ruimte van het winkelcentrum aantrekkelijker te maken”, zo begint het BvR tweetal de brief aan het College. “Het is gebruikelijk om 1% te gebruiken voor de aanschaf van kunst. In dit geval heeft het College besloten het bedrag te verhogen met maar liefst twee ton, oftewel 10%." Even later vervolgt het duo: "Waarom kon het niet voor 20.000 euro zodat gelden beschikbaar waren gekomen voor bijvoorbeeld een onderkomen voor vereenzaamde ouderen?”

De schrijvers vragen zich verder af of het verhogen van het budget voor kunst bij andere projecten ook gaat gebeuren. Verder wil de partij weten wat er met oude kunstwerken is gebeurd zoals bijvoorbeeld de drie bronzen pinguïns, het beeld van Jan Snoeck bij het voormalig belastingkantoor en de “ballen” die stonden aan de Schaapweg en of het klopt dat het stalen “theehuisje” dat voorheen bij Don Bosco stond, is vernietigd.

Afgesloten wordt met een sneer richting het College dat altijd gezegd heeft ‘inspraak hoog in het vaandel te hebben staan’.” Betrekt het College ook de bewoners bij de keuze van de uiteindelijke kunstaankoop?”

Foto: Google Maps


Foto: Digitaal Dagblad