Jordy Loof (VVD): "Mijn landelijk politieke idool is Koning Willem-Alexander"

mainImage
Jordy Loof (VVD): "Mijn landelijk politieke idool is Koning Willem-Alexander"

Tussen al de serieuze debatten van deze week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Jordy Loof (21 jaar) staat voor de VVD (lijst 4) op plek 9.

Heb je landelijk een politiek idool en zo ja waarom?
Jordy Loof: ”Ik zou deze vraag vanuit een andere invalshoek willen bekijken: mijn landelijk politieke idool is Koning Willem-Alexander. In eerste instantie een aparte keuze en toch is de functie die de Koning vervult van levensbelang in ons land. Oké, het is niet de doorsnee politicus, maar de symbolische eenheidsfunctie die de Koning vervult is naar mijn mening zo essentieel in ons systeem dat ook hier aandacht voor mag zijn. Politici komen en gaan, maar de Koning symboliseert de eenheid van niet alleen het land, maar ook de politiek op een niveau dat al die onderlinge verschillen tussen mensen overschrijdt. Dat vind ik een mooi en groot goed, iets wat we mogen koesteren. Grote waardering voor hoe onze Koning deze rol invult.”

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Interessante vraag, ik neem voor het gemak aan dat hier geen rekening moet worden gehouden met de financiën aangezien mijn ingreep natuurlijk ook geld kost, iets wat bepaalde partijen in de praktijk nog wel eens willen vergeten wanneer ze met plannen en voorstellen gaan strooien. Hoe dan ook, ik wil wat doen aan het beschikbaar maken voor goede en betaalbare woningen voor jonge starters en mensen in het middensegment. Hier is niet alleen in Rijswijk vraag naar, maar in de gehele regio. Rijswijk heeft een prachtige ligging midden in de Randstad, een mooie woning voor starters past hier perfect bij. Daarbij toegevoegd zou ik ook wat willen doen aan (zwerf)afval op straat: als bijbaantje werk ik als postbode bij PostNL waardoor ik veel van Rijswijk zie, maar hoe sommige straten worden achtergelaten kan niet normaal genoemd meer worden.”

Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Als ik iemand zou moeten kiezen dan zou ik voor Klaas Dijkhoff gaan. Als ik zo naar de optredens kijk van Klaas en zie hoe hij op een nuchtere, relaxte maar ook serieuze manier zijn werk doet dan kan ik mij daar bij aansluiten. Dijkhoff lijkt mij die klasgenoot die lollig doet in de klas, maar wanneer het er op aankomt wel weet wat er te doen staat en daar op een nuchtere en heldere manier naar kijkt (en toch weer die tentamens weet te halen). Daar wil ik wel even bijzeggen dat ik de man zelf nog niet heb ontmoet, maar hoe ik hem zo meemaak op tv en zijn stukken lees die hij schrijft voor de VVD, lijkt het mij een leuke keuze om eens mee te stappen.”

Wat is het sterkste karaktereigenschap van jullie lijsttrekker en wat de zwakste?
“Ik ben ongeveer net begonnen bij de VVD Rijswijk op het moment dat onze lijsttrekker Coen werd voorgedragen door het bestuur en ik begreep deze keuze meteen. Een raadslid die in zijn korte tijd al goed heeft laten zien dat hij zich enorm inzet voor de Rijswijkers, en wat heeft die man een dossierkennis. Alles wat zich de afgelopen tijd heeft afgespeeld in Rijswijk heeft Coen compleet in zijn hoofd zitten. Zijn sterkste karaktereigenschap, zou ik zeggen, is zijn doorzettingsvermogen, maar ook zijn realistische kijk op de zaken: niet met emotie nadenken (denk aan het Huis van de Stad), maar reëel en nuchter de belangen afwegen om tot een goed doordachte oplossing te komen: dingen doen! Dit brengt ook een wat zwakker punt met zich mee: Coen is soms ongeduldig en is zeker geen fan van lange discussies in de Raad. Het is dan ook iemand die liever dingen aanpakt. Toch kom je als raadslid vaak niet om de lange discussies heen.”

Veel politici zijn juist in deze periode te zien in TV programma’s. Wanneer u mocht kiezen in een TV programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn?
“Ik vind dit eigenlijk een moeilijkere vraag dan ik had gedacht. Ik kijk regelmatig naar praatprogramma’s en dergelijke, maar ze zijn niet allemaal even aantrekkelijk meer: er wordt veel te vaak geleuterd over zaken die veel te veel worden opgeblazen. Hoe dan ook, een programma als WNL (op Zondag) lijkt mij wel interessant, maar over het algemeen maakt het mij niet zoveel uit. Als je je idealen en ideeën mag uitbrengen op de nationale televisie dan is dat op zich zelf al mooi. Bij welk programma dat is doet er dan minder toe.”

Durft u over uw grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
“Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen: natuurlijk, er zijn politici die dat niet willen of kunnen. Ik vind dat maar raar, iedereen is menselijk, mensen maken fouten, blunders, vergissingen, daar mag je best voor uitkomen. Zolang je maar zegt ‘’Ik heb hiervan geleerd, ik weet nu wat wel en niet kan en zal voortaan veel beter nadenken over mijn acties’’. Daar is oprecht niks mis mee en dat is alleen maar eerlijk tegenover anderen: je doet dit werk niet voor jezelf, maar voor de mensen die je vertegenwoordigt, dat is wat telt. Ik heb het voordeel dat ik net begonnen ben en dus geen politieke blunders te vermelden heb, haha. Ik hou dat liever ook zo. Natuurlijk, ook ik maak blunders in het gewone leven: daarover praten en er eerlijk over zijn is dan het beste. Mijn grootste blunder tot nu toe? Bepaalde kansen niet aangrijpen toen ze er lagen. Je moet het juist aandurven die risico’s te nemen in het leven. Dat is waar ik mij meer op ben ga instellen. Past meteen ook goed bij de doeners-mentaliteit van de VVD.”

Je mag morgen geld weggeven voor een goed doel in Rijswijk. Welk doel zou u dan (persoonlijk) kiezen.
“Als student geschiedenis lijkt de Historische Vereniging Rijswijk mij een goede plek om aan te doneren. Geschiedkundig onderzoek is belangrijk: het vertelt ons waar we vandaan komen, het kan ons nieuwe inzichten geven in het verleden, inzichten die ook in het heden van toepassing kunnen zijn. Op onze studie leren we dat elk verleden zijn eigen eigenheid heeft: geen enkel verleden is gelijk. Kijken naar de context en vanuit de tijd zelf zijn hierbij van groot belang. Historisch onderzoek te bevorderen lijkt mij een mooi doel van een donatie, al lijkt het zo eerder alsof ik mijn eigen werk aan het creëren ben haha. Toch is historisch onderzoek altijd van belang, zo ook naar het verleden van ons Rijswijk. Een donatie om dit zo te houden is altijd mooi.”

Bij hoeveel zetels op 21 maart van uw partij mogen we u feliciteren?
“Nou u mag mij persoonlijk feliciteren bij negen zetels haha. Ons gestelde doel is het behalen van minstens vijf zetels, al zie ik stiekem graag dat we er zeven gaan halen. Gewoon de grootste partij van Rijswijk eigenlijk. Aangezien de Gemeenteraad met twee zetels gaat groeien, ben ik wel optimistisch genoeg om te zeggen dat we die twee nieuwe zetels er gewoon bij moeten pakken voor de Rijswijkse VVD.”

Waarom in de politiek gestapt en heeft u nog landelijke ambities?
“Ik ben de politiek ingestapt omdat ik iets voor elkaar wilde krijgen. Mijzelf inzetten voor iets dat groter is dan alleen mijn eigen leven, maar juist anderen helpen op manieren die echt wat betekenen! Ik vind een functie als volksvertegenwoordiger oprecht het mooiste wat er is: om jezelf in te zetten zodat anderen gewoon normaal verder kunnen met hun leven: om echt verandering te verwezenlijken, om mensen te vertegenwoordigen. Dat is waarom ik de politiek ben ingestapt en ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Het is oprecht leuk om bezig te zijn met dit soort zaken, de aanloop naar de Gemeenteraadsverkiezingen zijn druk, maar ontzettend leuk. Ook dankzij een ontzettend leuk team van net zulke enthousiaste mensen bij de VVD Rijswijk. Ik denk niet dat landelijke ambities nu van belang zijn, dat zien we later wel. Mocht u later ineens een minister-president Loof tegenkomen, dan is daar het antwoord haha. Nu ben ik met plezier bezig mij in te zetten voor Rijswijk, de toekomst gaan we zien.”

Hoe ziet uw ideale dag eruit?

“Mijn ideale dag is een dag waarin ik gewoon mijzelf kan zijn en plezier heb. Zo simpel is het. Of het thuis is, buiten of aan het werk, zolang ik mij vermaak ben ik al tevreden. Natuurlijk, een luie dag vind iedereen wel fijn, ik dus ook. Toch zou een ideale dag bestaan uit dingen voor elkaar krijgen en dat met volle overtuiging en plezier doen.”


Foto: Digitaal Dagblad