Rijswijks Dagblad | Jeffrey Keus (GBR): “Ik ben al winnaar, ongeacht de verkiezingsuitslag volgende week woensdag”

Jeffrey Keus (GBR): “Ik ben al winnaar, ongeacht de verkiezingsuitslag volgende week woensdag”

mainImage
Jeffrey Keus (GBR): “Ik ben al winnaar, ongeacht de verkiezingsuitslag volgende week woensdag”

Tussen al de serieuze debatten van deze week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Jeffrey Keus (32 jaar) staat voor GemeenteBelangen Rijswijk (lijst 1) op plek 2.

Waarom ben je in de politiek gestapt en heb je nog landelijke ambities?
Jeffrey Keus: ”Ik raakte politiek geïnteresseerd rond mijn zestiende toen Pim Fortuyn zich verkiesbaar had gesteld. Kort daarna ben ik politicologie en bestuurskunde gaan studeren in Leiden met de ambitie om ooit de politiek in te gaan. Ik denk dat het tijd is voor een nieuwe generatie politici die zich niet laten leiden door politieke correctheid maar problemen durven te benoemen. Die de politiek niet zien als opstapje naar een leuk baantje, maar het een voorrecht vinden om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. De lokale politiek staat het dichtst bij de burgers en beslissingen van de gemeenteraad zijn voor eenieder direct zichtbaar. Daarom vind ik het belangrijk om juist op lokaal niveau politiek actief te zijn.”

Heb je landelijk een politiek idool en zo ja waarom?
“Een idool gaat misschien wat ver. Wel heb ik bewondering voor de wijze waarop Thierry Baudet in zo’n korte tijd de nieuwe partij Forum voor Democratie heeft opgezet. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels hoe moeilijk het is om leden te werven en betrokken te krijgen. Daarnaast is het goed dat we weer een fatsoenlijk en redelijk gesprek kunnen hebben over immigratie en identiteit zonder gelijk te worden beschuldigd van racisme.”

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Ik ben echt geschrokken van het aantal ouderen in Rijswijk dat slachtoffer wordt van babbeltrucs. Als ik iets direct zou mogen veranderen zou ik inzetten op meer agenten in de buurt die een oogje in het zeil houden en gelijk in actie kunnen komen wanneer nodig. Het advies om een ‘avondklok voor ouderen’ in te stellen is natuurlijk bizar.”

Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Alexander Pechtold. Op het moment dat hij dronken is vraag ik hem hoe het nou echt zit met zijn Scheveningse penthouse en waarom het referendum uitgerekend door D66 moest worden geschrapt.”

Wat is het sterkste karaktereigenschap van jullie lijstrekker en wat de zwakste?
“De sterkste karaktereigenschap van Ronald van der Meij is zijn eerlijkheid. Waar bijna alle politici burgers naar de mond praten, geeft Ronald altijd eerlijk aan dat bij het dienen van het algemeen belang nooit iedereen zijn zin kan krijgen – “nee is ook een antwoord”. Voor een politicus kan eerlijkheid natuurlijk ook tegelijkertijd een zwakke eigenschap zijn. Quintus Tullius Cicero adviseerde zijn broer Marcus, die in 64 v.Chr. in de race was voor het consulschap in de Romeinse Republiek, om iedereen alles te beloven ook al kan je dat later niet waarmaken. Met zo’n advies hoef je bij Ronald niet aan te komen.”Veel politici zijn juist in deze periode te zien in TV programma’s. Wanneer u mocht kiezen in een TV programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn.
“Ik hou van goede gesprekken met diepgang. Anderhalf jaar ben ik redacteur geweest van het online interviewprogramma Café Weltschmerz. Het meest trots ben ik op het feit dat ik oud-premier Dries van Agt en journalist Hans Knoop (bekend van de zaak Menten) samen in de studio heb gekregen om te praten over Israël. Zelf zou ik het wel leuk vinden om ooit in Zomergasten te zitten of College Tour.”

Durf je over je grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
“Toen ik mijn vriendin Monique na drie maanden verkering meenam naar Rome had ik mij vergist in de tijd van onze terugvlucht. Vanuit de vertrekhal zagen we ons vliegtuig de lucht in gaan. Een vroege relatietest waar we gelukkig goed zijn uitgekomen.”

Je mag morgen geld weggeven voor een goed doel in Rijswijk. Welk doel zou je dan (persoonlijk) kiezen?
“Het geld zou ik doneren aan Kinderhotel Mappa Mondo in Rijswijk. Mappa Mondo is een verpleegkundige opvang voor kinderen die chronisch of ernstig ziek zijn. Met een team van zorgprofessionals en vrijwilligers bieden zij naast intensieve zorg ook een fijne plek voor kinderen om gewoon weer even kind te zijn.”

Hoe ziet je ideale dag eruit?
“Op zaterdagochtend lekker hardlopen. Daarna naar de markt in Oud Rijswijk om boodschappen te doen en een broodje te eten. Nu doen we dat nog met z’n tweeën maar niet lang meer. Ons eerste kindje kan ieder moment geboren worden. Wat dat betreft ben ik al winnaar, ongeacht de verkiezingsuitslag volgende week woensdag 21 maart.”

Bij hoeveel zetels op 21 maart van uw partij mogen we je feliciteren?
“Met twaalf deelnemende partijen, waarvan zeven lokaal, valt er wat te kiezen dit jaar. Vier jaar geleden werd GBR de grootste partij in Rijswijk. We hebben aangetoond bestuursverantwoordelijkheid aan te kunnen zonder deel te worden van de gevestigde orde. Daarnaast hebben we onze belangrijkste verkiezingsbelofte ingelost, het behoud van het oude stadhuis. Ik hoop op vier zetels of meer.”


Foto: Digitaal Dagblad