Is hulpverlening aan licht verstandelijke beperkten in Rijswijk op orde?

mainImage
Is hulpverlening aan licht verstandelijke beperkten in Rijswijk op orde?

Landelijk is er grote zorg over de toestand van de hulpverlening aan kinderen met een licht verstandelijke beperking of met een diagnose autisme. De Rijswijkse afdeling van de PvdA wil van het College weten hoe dit in Rijswijk zit en stelde deze week daarom raadsvragen over dit onderwerp.

In een Volkskrant artikel van 13 juni jl. wordt gesproken  over onvoldoende of geen hulp via de jeugdhulpverlening aan kinderen met een licht verstandelijke beperking of met autisme. Dit zou vaak een budgetteringskwestie of houdt verband met onvoldoende kennis bij de hulpverlening. Ook moeten ouders ieder jaar opnieuw hulp aanvragen en dan is het maar de vraag of deze gehonoreerd wordt. Als de geboden hulpverlening niet toereikend is en door ouder wordt geweigerd, dan staat dat gelijk aan mishandeling.

Of dit alles ook voor gezinnen in Rijswijk geldt, is niet helder en daarom klommen Irene Jansen en Wil van Nunen van de PvdA Rijswijk in de pen en stelden Artikel 44 vragen aan het College. Allereerst wordt gevraagd naar het aantal kinderen in Rijswijk met een licht verstandelijke beperking of autisme en of zij voldoende (langdurige) ondersteuning krijgen. Ook wil men weten of er genoeg kennis en expertise is bij de Rijswijkse wijkteams en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Verder wordt er gevraagd naar de klachtenregeling en hoe het in Rijswijk zit met zaken waarbij ouders hulp hebben geweigerd omdat deze niet afdoende was.


Foto: Digitaal Dagblad