Rijswijks Dagblad | Hertelling zorgt voor zetelwisseling; D66 4, Wij. 3

Hertelling zorgt voor zetelwisseling; D66 4, Wij. 3

mainImage
Hertelling zorgt voor zetelwisseling; D66 4, Wij. 3

De beslissing van D66 Rijswijk om na de gemeenteraadsverkiezingen een hertelling aan te vragen heeft geloond. Nadat maandag 192 ambtenaren en stagiaires alle Rijswijkse stemmen opnieuw hadden geteld, bleek dat D66, in tegenstelling tot vorige week, meer stemmen heeft gekregen dan Wij. Daardoor komt D66 nu met 4 zetels in de raad en Wij. met 3.

Het verschil op 21 maart tussen D66 en Wij. was 2 stemmen. Dit kleine verschil was wel goed voor 1 zetel. Wij. had er namelijk 4 en D66 3. Daarop besloot de laatste partij een hertelling aan te vragen. Dit was overigens niet voldoende om tot deze rigoureuze maatregel over te gaan. Aanleiding was dat er onregelmatigheden waren gemeld bij het stembureau aan de Esdoornstraat.

Na de hertelling bleek er uiteindelijk een verschil van 19 stemmen te zijn met de eerdere telling. Dit mondde uit in een extra zetel voor D66 en 1 minder voor Wij. Zuur voor Linda de Reede de nummer vier van Wij., die haar zetel naar Rens Veerman van D66 ziet gaan.

Verder maakte de burgemeester bekend dat er drie politici met voorkeurstemmen in de raad zijn verkozen. Dat zijn: Wil van Nunen van de PvdA, Floor van Amerongen van Gemeentebelangen Rijswijk en Mo El Majjaoui van Wij. Dit ging ten koste van: Marja Pelzer (wij.), Jeffrey Keus (Gemeentebelangen Rijswijk) en Rich Krumeich (Pvda).

Nu de uitslagen van de verkiezingen bekend zijn, zullen de nieuwe raadsleden worden geïnstalleerd. Dat gebeurt op donderdag 29 maart. Daarnaast start het proces om een coalitie te vormen. Hiertoe zullen verkennende gesprekken tussen de politieke partijen plaats vinden onder leiding van de voormalige burgemeester van gemeente Westland de heer Sjaak van der Tak.


Foto: Digitaal Dagblad