“GroenLinks slaat spijker niet op zijn kop met ingediende moties”

mainImage
“GroenLinks slaat spijker niet op zijn kop met ingediende moties”

Marieke Alberts, fractievoorzitter van GroenLinks de grootste coalitiepartij in Rijswijk, heeft dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsverkiezing volgens veel collega’s de plank misgeslagen door het indienen van zeven (ludiek bedoelde) moties.

Een motie van Beter voor Rijswijk om de Nederlandse en Rijswijkse vlag in de raadszaal te plaatsen werd eerder met instemming van de gemeenteraad door het College overgenomen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag waren de vlaggen al geplaatst. Het was voor GroenLinks een reden om een zevental moties in te dienen over de verdere  inrichting van de raadszaal. GroenLinks wilde de Zuid-Hollandse vlag, de Europese vlag, een piratenvlag, partijvlaggetjes op de bureaus, een bloemetjesgordijn, een groene plant en een slinger van de moties voortaan in de raadszaal hebben.

Het was een reactie op de handelswijze van de burgemeester om zo snel de overgenomen motie van Beter voor Rijswijk uit te voeren. Alberts: ”Volgens ons zou de burgemeester met een voorstel komen voordat de vlaggen geplaatst zouden worden. Maar nu staan ze er al. Dus wij willen zien of wij ook overgenomen moties direct ten uitvoer kunnen laten brengen.”

Het leverde bij verschillende partijen boze reacties op. “Ik waardeer een grapje,” vertelde Ed Braam van Beter voor Rijswijk. “maar u slaat met deze moties zeker niet de spijker op z’n kop. U gaat straks af door de zijdeur. Ik vraag u vriendelijk de moties weer in te trekken.” Coen Sleddering van de VVD sloot zich aan bij de woorden van Braam. “Ik waardeer het grapje niet. Het is zonde van de professionele tijd die de raadsleden nu hieraan moeten besteden. En mochten collega’s denken aan het einde van een vergadering ook menen grapjes uit te halen? Niet doen!”

Tenslotte vroeg burgemeester Michel Bezuijen aan Marieke Alberts om te overwegen om de moties in te trekken. “Daadkracht wordt zo te zien niet op haar waarde geschat.” Na een korte schorsing voor overleg besloot GroenLinks de ingediende moties weer in te trekken.


Foto: Digitaal Dagblad