GroenLinks Rijswijk wil kinderen rookvrij laten spelen en opgroeien

mainImage
GroenLinks Rijswijk wil kinderen rookvrij laten spelen en opgroeien

GroenLinks roept het college op zich in te zetten voor een rookvrije generatie. "Ieder Rijswijks kind moet kunnen leven en spelen zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken", zegt de Rijswijkse tak van de partij. "Ook mogen kinderen niet in de verleiding worden gebracht om te gaan roken." GroenLinks vraagt de gemeente om Rijswijkse organisaties te stimuleren rookvrij te worden en zelf als gemeente het goede voorbeeld te geven.

In oktober, ook wel Stoptober genoemd, roken we samen 28 dagen niet. Stoptober is een initiatief van onder andere de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Deze drie fondsen hebben ook het initiatief genomen voor de Rookvrije Generatie, een generatie kinderen die opgroeit zonder de schadelijke gevolgen van (mee)roken en vrij van de verleiding om te gaan roken. GroenLinks Rijswijk steunt deze ambitie van harte.

“Roken begint vaak op jonge leeftijd al. Kinderen kopiëren het gedrag van anderen en raken sneller verslaafd dan volwassenen. Juist daarom is een rookvrije omgeving voor kinderen zo belangrijk. Daarmee laten we als volwassenen het goede voorbeeld zien.” vertelt raadslid Hanneke van der Kooij. Ondanks verschillende interventies, als waarschuwende teksten en foto’s op sigarettenpakjes en het rookverbod in horecagelegenheden, sterven nog steeds jaarlijks ongeveer 20.000 mensen in Nederland aan de gevolgen van roken en enkele duizenden door meeroken. In Groningen is onlangs een belangrijke stap gezet, door rookvrije zones in de publieke ruimte in te stellen. GroenLinks wil dat ook in Rijswijk stappen tegen roken worden genomen.

Enkele organisaties in Rijswijk zijn uit eigen initiatief al rookvrij. Zo hebben een aantal sportverenigingen en kinderboerderij Het Akkertje zich aangesloten bij Rookvrije Generatie. GroenLinks Rijswijk ziet graag dat meer Rijswijkse organisaties dat doen en hoopt dat de gemeente hier een bijdrage aan kan leveren. Niet alleen door organisaties te stimuleren rookvrij te worden, maar ook door het goede voorbeeld te geven en het stadhuis volledig rookvrij te maken.


Foto: Digitaal Dagblad