Rijswijks Dagblad | Erik van der Veer (PvdA): “Met beide poten in de modder en met lef”

Erik van der Veer (PvdA): “Met beide poten in de modder en met lef”

mainImage
Erik van der Veer (PvdA): “Met beide poten in de modder en met lef”

Tussen al de serieuze debatten van deze week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Erik van der Veer (53) staat voor de PvdA (lijst 6) op plek 4

Waarom ben je in de politiek gestapt en heb je nog landelijke ambities?
“Met grootouders actief in het politieke domein en een vader als wethouder is het niet zo verwonderlijk dat ik al op heel jonge leeftijd interesse kreeg in de politiek. Maar ik moest wachten tot mijn zestiende voor ik lid kon worden van de Partij van de Arbeid en ik vervul in ‘mijn cluppie’ al die jaren op vele fronten een actieve rol. De publieke zaak is echt mijn zaak. Ook buiten de PvdA ben ik heel actief en ik sta midden in de maatschappij. Met beide poten in de modder en met lef! Ik ben sociaal bewogen en heb een enorme hekel aan onrecht en vooroordelen in de maatschappij vooral voor. Landelijke ambities heb ik niet. De gemeenteraad geeft mij de mogelijkheid om actief de belangen van de inwoners van Rijswijk te behartigen. Ik zie me niet als vertegenwoordiger van een bepaalde groep, maar ik wil namens alle Rijswijkers mijn mond opendoen. En mocht het nodig zijn, dan ben ik per direct beschikbaar als wethouder.”

Heb je landelijk een politiek idool en zo ja waarom?
“Meerdere zelfs. Ik denk aan Diederik Samson. Een vechter en doorzetter tegen onrecht in de maatschappij. Dat deed hij al bij Greenpeace maar ook op weg naar de verkiezingen van 2012. Hij wist de partij terug te brengen naar 38 zetels in de Tweede Kamer. Maar ook ik denk ook aan Lutz Jacobi. Een krachtige vrouw, midden in de samenleving en dicht bij de mensen. Aanspreekbaar en aansprekend. Een echte volksvertegenwoordigster.”

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Parkeren zal dan mijn nummer 1 zijn. Elk huishouden één vergunning voor heel Rijswijk. Een tweede of derde vergunning naar rato in prijs verhogen. Terug naar de blauwe zones bij de winkelgebieden en gratis parkeren voor vrijwilligers en mantelzorgers.”

Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Met Lutz Jacobi zou ik graag een dag op pad gaan. Met eigen ogen en oren ervaren hoe zij te werk gaat als volksvertegenwoordiger. Want zij doet dat echt vanuit het sociaal democratische hart. En na afloop natuurlijk gezellig een glas wijn.”Wat is de sterkste karaktereigenschap van jullie lijstrekker en wat de zwakste?
“Sterkste: Andy zoek graag de verbinding. Geef hem de kans om dat te doen met de inwoners en organisaties en dat zal tot mooie resultaten leiden voor Rijswijk. Zwakste: Zijn bescheidenheid. Hij plaatst zich niet graag op de voorgrond. Voor Andy als persoon is dat geen zwakke eigenschap, maar voor een lijsttrekker wel. Hij is daardoor nog niet zo bekend bij de Rijswijkers en dat zou best wat beter mogen worden. Maar met de ambitie die hij heeft voor Rijswijk gaat dat zeker wel lukken.”

Veel politici zijn juist in deze periode te zien in TV programma’s. Wanneer u mocht kiezen in een TV programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn.
“Ik ben iemand van de talkshows zoals bijvoorbeeld De wereld Draait Door of Eva Jinek / Jeroen Pauw. Programma’s met goede discussies over actuele en maatschappelijke onderwerpen. Maar een rolletje in ‘De Luizenmoeder’ zou ook goed bij mij passen. Dat gedoe op en rond het schoolplein is iets wat ik hier in Rijswijk dagelijks tegenkom. Heel herkenbaar, al is het niet altijd zo extreem.”

Durf je over je grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
“Ja hoor. In de jaren negentig heb ik iets voor waar aangenomen in een discussie over het zwembad. Dat is toen gebruikt door een van onze raadsleden en toen bleek het niet te kloppen. Hij stond voor gek en ik kreeg de wind van voren. Les hiervan voor mij is in ieder geval geweest: neem niet zomaar alles aan, onderzoek en kom met feiten als je iets aan de orde stelt.”

Je mag morgen geld weggeven voor een goed doel in Rijswijk. Welk doel zou je dan (persoonlijk) kiezen?
“Stichting Opkikker, begonnen vanuit een particulier initiatief en tot iets moois uitgegroeid. Ze organiseren voor gezinnen met een langdurig ziek kind de zogenaamde opkikkerdagen. Unieke dagen die zorgen voor afleiding en vrolijkheid tussen de vaak vele ziekenhuisbezoeken en behandelingen door. Gewoon ff de zorgen vergeten! Mooi toch.”

Hoe ziet je ideale dag eruit?
“Lekker op een ontspannen manier op stap met het gezin. Tijd voor en met elkaar en genieten van al het moois wat Nederland rijk is. “

Bij hoeveel zetels op 21 maart van je partij mogen we je feliciteren?
“Bij vier, natuurlijk. Maar niet in de eerste plaats voor mezelf. Ik heb altijd gezegd “we gaan voor minimaal vier” want een sterk links geluid in de Rijswijkse raad is hard nodig, de komende jaren. Dus stem met de kleur van je hart stem PvdA lijst 6. En dat mag natuurlijk op mij, de nummer 4.”


Foto: Digitaal Dagblad