Rijswijks Dagblad | Elze Woudstra (D66 Rijswijk):”In Rijswijk is het goed wonen en leven"

Elze Woudstra (D66 Rijswijk):”In Rijswijk is het goed wonen en leven"

mainImage
Elze Woudstra (D66 Rijswijk):”In Rijswijk is het goed wonen en leven"

Tussen al de serieuze debatten van afgelopen week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Elze Woudstra (40) staat voor D66 Rijwijk (lijst 3) op plek 3

Waarom ben je in de politiek gestapt en heb je nog landelijke ambities?
Elze Woudstra: “In het voorjaar van 2016 ben ik lid geworden van D66. Ik ben al een heel aantal jaar lokaal en internationaal met (maatschappelijke) projecten bezig via JCI (Junior Chamber International). Politiek actief worden zag ik niet zitten. Ik wil graag oplossingen vinden en bruggen bouwen. Voor mij staat vrede en respect voorop. Scherpe discussies en emoties zijn belangrijk, elkaar gaan haten gaat te ver. Voor mij kwam de politiek zo over. Via JCI, mijn werk en mijn omgeving kreeg ik steeds vaker de vraag of ik - met mijn passie, enthousiasme en kennis - de politiek in wilde. Ik kon er niet onderuit: als ik iets wilde veranderen, moest ik zelf in actie komen. Landelijke ambities heb ik nu niet. Ik heb bewust gekozen voor punten di=e dicht bij mensen staan in hun directe omgeving, in Rijswijk. Praktisch en pragmatisch, dat past bij mij.”

Heb je landelijk een politiek idool en zo ja waarom?
“Ik ben meer van de inspirerende personen dan van de idolen. Mensen met passie, focus en doorzettingsvermogen daar heb ik veel bewondering voor zoals tophockeyster Naomi van As.”

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Ik zou graag wat meer kleur en leven brengen in de straten. Mooiere gebouwen, groen en water voor kinderen - en volwassenen - om te spelen, sporten en elkaar te ontmoeten. Buurthuiskamers waar je makkelijk een praatje maakt en ook een serieus gesprek kan hebben.”

Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Om een politicus tijdens het stappen tegen te komen hoef je alleen naar het Plein te gaan. Het lijkt mij bijzonder om met Jeltje van Nieuwenhoven, Rita Verdonk en Annemarie Jorritsma op stap te gaan. Om te zien en horen hoe met hun beiden benen op de grond zijn blijven staan, of waar dit juist niet lukt(e).”

Wat is de sterkste karaktereigenschap van jullie lijstrekker en wat de zwakste?
“Constantijn is inhoudelijk scherp en maakt duidelijke keuzes. Dat is belangrijk en prettig bij het bij elkaar brengen van ideeën en het kiezen van de prioriteiten voor de gemeente en de partij. Hij zoekt altijd naar het punt dat eerst opgelost moet worden en kijkt wat er voor nodig is. Een zwakte is dat hij onbedoeld wat afstandelijk kan overkomen. Dat verdwijnt meteen als je met hem in gesprek gaat. Dus: doe dat vooral.”Veel politici zijn juist in deze periode te zien in TV programma's. Wanneer je mocht kiezen in een TV programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn?
“Het jeugdjournaal. Het beste journaal van Nederland. Met heldere uitleg, afwisseling en inzicht in wat er speelt. Bij het nieuws en talkshows voor volwassenen wordt vaak alleen een mening gegeven, of op elkaar ingehakt. Daarmee is er weinig ruimte voor respect. Alles wordt daarmee uitvergroot in plaats van het overbruggen van verschillen. Apart dat we het niet ok vinden als kinderen zo ruzie maken en het voor onszelf wel normaal vinden.”

Durf je over uw grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
“Het delen van een blunder is niet altijd makkelijk, wel belangrijk. Het laat zien dat je niet feilloos bent en net als ieder ander een gewoon mens. Dat zorgt ook voor verbinding met elkaar. Juist nu vind ik het van belang dat je elkaar ruimte geeft. Ook als je goed voorbereid bent gaat er wel eens iets mis. Als ikzelf met passie ergens mee bezig ben ik niet goed met het bijhouden van de tijd, stoot een glas om of vergeet mijn spullen. Best onhandig als je sleutels nog binnen liggen, aan de andere kant het is nooit saai als ik er ben en maakt me heel creatief in het zien en vinden van oplossingen.”

Je mag morgen geld weggeven voor een goed doel in Rijswijk. Welk doel zou je dan (persoonlijk) kiezen?
“Ik zou het geld uitgeven aan een dag voor alle vrijwilligers van de goede doelen in Rijswijk. Een dag om hun inzet te waarderen en om van elkaar te leren. Een dag met lekker eten en nieuwe inspiratie opdoen. Ik denk dat dit bij kan dragen aan het plezier bij alle vrijwilligers en die zijn goud waard.”

Hoe ziet je ideale dag eruit?
“Uitslapen en van het zonlicht wakker worden, ontbijten op een veranda uitkijkend over zee, duiken op een koraalrif, zwemmen met dolfijnen en walvissen. Dan langs vrienden en of een dorp / stadje in. ‘s-Avonds BBQ’en met verse vis, met familie en vrienden en live muziek. In slaap vallen bij het kampvuur met het geluid van krekels op de achtergrond. Om de volgende ochtend met een camper weer verder op pad te gaan en daarna weer thuis te komen in ons prachtige huis op de Herenstraat in Rijswijk.”

Bij hoeveel zetels op 21 maart van uw partij mogen we je feliciteren?
“Bij 4 zetels zijn we tevreden. Bij 5 zetels kunnen we echt aan de toekomst van Rijswijk bouwen. Daar gaan we voor. De afgelopen vier jaar heeft D66 Rijswijk ingezet op goed onderwijs en goede financiën voor Rijswijk. Dat is gelukt. De gemeente staat er weer goed voor. In Rijswijk is het goed wonen en leven. Voor de toekomst moeten er keuzes gemaakt worden. We willen een warm(er) welkom voor ondernemers en zzps’ers, meer huurwoningen tussen 800-1000 euro per maand en betere, veilige voet- en fietspaden. Innovatieve ideeën om eenzaamheid te verminderen, het proberen van andere vervoersmiddelen, experimenteren met het inzetten van drones of robots: laten zien dat Rijswijk in het nu en de toekomst leeft.”


Foto: Digitaal Dagblad