Druiven zuur voor Beter voor Rijswijk

mainImage
Druiven zuur voor Beter voor Rijswijk

De grootste partij worden en door de verkenner Sjaak van der Tak niet uitgenodigd worden om bij coalitiebesprekingen aanwezig te zijn. Het overkwam Beter voor Rijswijk dat nu lijdzaam moet toezien hoe drie coalitiepartijen aangevuld met het lokale Wij. (van wethouder Björn Lugthart) een nieuw college gaan vormen.

De nieuwe fractievoorzitter van Beter voor Rijswijk, Larissa Bentvelzen, was duidelijk in haar eerste commentaar op het besluit. “Ik betreur het dat wij niet zijn uitgenodigd om als grootste partij het het initiatief te mogen nemen om tot een coalitie te komen. Nu ontbeert straks dit college een echt lokaal geluid. Van D66 verbaast het ons niet dat we niet welkom waren, maar van GroenLinks hadden we iets anders verwacht. Daar kregen we gisteravond een telefoontje van dat deze partij niet met ons verder wilde en dat daarbij gevoelens en emoties de boventoon voerden. Nu worden ruim 3300 kiezers buitenspel gezet. Dat is ‘slechter voor Rijswijk’. De geschiedenis herhaalt zich waarbij in Rijswijk al eerder lokalo’s werden buitengesloten.”

Ook andere partijen zoals Gemeentebelangen Rijswijk (‘Hoe komt u tot deze aanbeveling als er geen partijen zijn uitgesloten’ en het CDA (‘de kleinst mogelijke meerderheid’) spraken hun verwondering uit over deze gang van zaken.  Het meest uitgesproken was Marc Weterings van RijswijksBelang met een verleden bij Beter voor Rijswijk: “Beter voor Rijswijk wilde met GroenLinks in zee gaan. Maar nu wordt de grootste partij buitengesloten. Er wordt geengehoor aan de democratie gegeven. Het is nu gedaan met de geloofwaardigheid in Rijswijk.” Van der Tak meldde dat er een ‘waardig’ gesprek tussen Beter voor Rijswijk en GroenLinks had plaatsgevonden, maar dat er geen overeenstemming was bereikt.

Foto: Larissa Bentvelzen in betere tijden vlak na haar beëdiging in de nieuwe gemeenteraad


| Foto: Digitaal Dagblad