Danny van Dam (Wij.): “Plannen moeten niet worden bedacht op het gemeentehuis, maar door de inwoners zelf”

mainImage
Danny van Dam (Wij.): “Plannen moeten niet worden bedacht op het gemeentehuis, maar door de inwoners zelf”

Tussen al de serieuze debatten van deze week wil het Rijswijks Dagblad een wat minder serieuze, zeg maar vrolijke noot kraken. Wij geven in de laatste zes dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen graag het woord aan kandidaat raadsleden van de 12 partijen. Niet de lijsttrekker, want die heeft natuurlijk al genoeg aandacht gegenereerd.

Danny van Dam (20) staat voor Wij. (lijst 12) op plek 21.

Waarom ben je in de politiek gestapt en heb je nog landelijke ambities?

Danny van Dam: “Na mijn stage, waarbij ik nauw heb samengewerkt met Bjorn, zou ik het fantastisch vinden wethouder te worden als ik ouder ben. Het is een functie waarbij je contact hebt met mensen, ziet wat er nodig is en dit vervolgens ook kunt realiseren. Ambities moet je wel hebben toch?

Heb je landelijk een politiek idool en zo ja waarom?
“Twee zelfs. Mark Rutte omdat zijn manier van leiderschap mij aanspreekt. Je kunt er beleidsinhoudelijk van vinden wat je wilt maar hij komt positief over en heeft in een economische crisis zijn kabinetten tot een goed einde weten te brengen. Iets wat veel anderen (Balkenende, Kok) niet gelukt is. Jesse Klaver, hij staat voor nieuwe politiek en de frisse wind in Den Haag. Ik vind het knap hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen tussen de gevestigde orde. Door zijn presentatie lijken de overige politici in Den Haag oubollig.

Stel je voor dat je morgen per direct iets mag veranderen in Rijswijk, wat zal het zijn?
“Meer inspraak voor inwoners. Plannen moeten niet worden bedacht op het gemeentehuis, maar door de inwoners zelf. Wel zal er altijd een goede balans moeten zijn tussen gemeentelijke expertise en inwonersbelangen!”

Met welke politicus zou je wel eens willen stappen?
“Stappen doe ik met vrienden, mensen waar ik een band mee heb. Als een vriend toevallig politicus is, dan vind ik dat ook gezellig.”Wat is de sterkste karaktereigenschap van jullie lijstrekker en wat de zwakste?
Sterkste: Bjorn heeft oprecht interesse in mensen en kan het met vrijwel iedereen vinden. Dat merk ik als ik door Rijswijk loop. Zwakste: wethouder ben je 24/7. Björn werkt erg hard waardoor zijn privéleven en nachtrust er vaak bij inschieten. Veel over hebben voor je werk is zijn kracht maar tevens valkuil.”

Veel politici zijn juist in deze periode te zien in TV programma's. Wanneer u mocht kiezen in een TV programma te gast te zijn, welk programma zou dit dan zijn.
“Het perfecte plaatje van RTL. Naast mijn studie bestuurskunde heb ik mijn eigen bedrijf in fotografie. In dat programma is er een competitie tussen fotografen, een vakjury beoordeelt de foto’s. Ik vind het een geweldig programma omdat het aandacht geeft aan fotografie. Graag zou ik meer van dergelijke unieke programma’s zien.

Durf je over je grootste blunder te praten of doen politici dat niet?
“Ja hoor. Het is echt niet alleen een succesverhaal. Iedereen maakt fouten.”

Je mag morgen geld weggeven voor een goed doel in Rijswijk. Welk doel zou je dan (persoonlijk) kiezen?

“Startups. Met hele goede ideeën maar zonder budget kun je vrijwel niks opzetten. Dat is een gemiste kans. Als je de ideeën en daarmee de startende bedrijven ondersteunt bij het opstarten help je mee aan het realiseren van goede ideeën en innovatie dan heb je er als Rijswijkse samenleving ook iets aan.”

Hoe ziet je ideale dag eruit?
“Veel mensen en drukte om mij heen, veel gedaan krijgen en daarnaast bezig zijn met fotografie.”

Bij hoeveel zetels op 21 maart van je partij mogen we je feliciteren?
“21, want op die positie sta ik op de kieslijst. Graag zou ik de komende jaren meedraaien in de gemeenteraad. Met voorkeursstemmen zou het overigens met minder zetels ook lukken.”

Foto: Tino van Dam


Foto: Digitaal Dagblad