Burgemeester Bezuijen: “Handhaven betekent niet alleen bonnen uitschrijven”

mainImage
Burgemeester Bezuijen: “Handhaven betekent niet alleen bonnen uitschrijven”

Tijdens de behandeling van de kadernota Toezicht en Handhaving 2019 – 2023 heeft burgemeester Michel Bezuijen aangegeven dat handhaving niet direct betekent dat er bonnen uitgeschreven dienen te worden. Het is de bedoeling dat men als een soort gastheer overtreders aanspreekt.

De burgemeester zei tevens dat het wat hem en de kadernota betreft niet wenselijk is om BOA’s te voorzien van geweldsmiddelen zoals dat in omliggende gemeenten wel het geval is. Na een incident in Rijswijk zijn de BOA’s na een verzoek wel voorzien van handboeien, maar verdere middelen verstrekken geniet niet de voorkeur van de burgemeester. “Zij moeten geen onderdeel worden van de gemeentelijke politie”. De BOA’s gaan wel tijdens de jaarwisseling langer opereren.

Ook werd duidelijk dat direct in het nieuwe jaar (in januari) er een scanauto gaat rijden waardoor de kans om overtreders zonder vergunning te pakken een stuk groter wordt. De burgemeester raadde de ‘Rijswijker’ aan om dat ook aan bezoekers te gaan melden.

Na vragen van de gemeenteraad heeft burgemeester Bezuijen beloofd om de kosten inzichtelijk te maken die gemoeid zijn om ook  bestuurlijke boetes uit te delen. Het had echter geen voorkeur voor de burgemeester aangezien volgens hem dan ook er een administratief en juridisch (bij beroep) vervolgtraject via de gemeente zou komen dat geld zou gaan kosten.

Ook beloofde hij om bij buurgemeente Leidschendam/Voorburg te vragen waarom bij hen wel toezichtcamera’s geplaatst mochten worden en welk traject de buren hebben afgelegd om hiertoe te komen. Het plaatsen van camera’s moet met toestemming van het Openbaar Ministerie gebeuren. Het was volgens de gemeenteraad wenselijk dat deze camera’s ook in Rijswijk zouden worden geplaatst bij onveilige plekken ter handhaving en de preventieve werking ervan.

Op de (archief)foto; Team Handhaving

 


| Foto: Digitaal Dagblad