Weggebruikers moeten vanochtend rekening houden met mist en lokaal ook op gladheid. Tijdens de nacht van zondag op maandag daalt de temperatuur naar waarden tussen de -1 en -5 graden.

Dat weer betekent op veel plaatsen krabben vanwege de bevroren ruiten (foto). In de oostelijke helft van het land komen opklaringen voor waardoor vooral daar maandagmorgen de kans op gladheid zeker aanwezig is. Omdat de wegdek temperatuur nog niet heel erg laag is, geldt de gladheid vooral op lokale wegen en dan met name bij bruggen en viaducten.

In het westen komen vooral wolkenvelden voor, maar ook een enkele opklaring is niet uitgesloten. Tijdens opklaringen kan het ook daar plaatselijk glad worden. Rijkswaterstaat zo, waar nodig, weer met de strooiwagens de weg op gaan.

Maandagmorgen komen er vooral in het zuidwesten, midden en noordoosten van het land mistbanken voor waarbij het zicht best eens slecht kan zijn. Denk er aan om op tijd de juiste verlichting te gebruiken. In de loop van de ochtendspits zullen de mistbanken optrekken. In het binnenland kan dan zo nu en dan de zon te zien zijn.