Bij het uitgeven van het jaarlijkse programmaboekje van de Rijswijkse Schouwburg staat er ieder seizoen een Bekende Nederlander op de cover. En ja, diegene (n) is dan ook aanwezig.

In deze rubriek de vraag aan de artiesten die op de cover hebben gestaan van deze brochure wat ze daar eigenlijk van vonden. Dan kun je het beste beginnen bij Sjaak Bral die uiteraard antwoorden gaf op zijn ‘Brals’ , en op de laatste vraag eindigt de Haagse cabaretier vol lof over de Rijswijkse Schouwburg. En vraag 4 gaan we Sjaak natuurlijk aan houden…………..

Misschien kun jij je nog herinneren dat jouw foto op de omslag van het programmaboekje van de Rijswijkse Schouwburg prijkte. Hoe heb je dat ervaren?
Sjaak Bral: “Ik werd een jaar lang herkend in Rijswijk. Best een vreemde ervaring. Gelukkig hield dat op bij de Hoornbrug.”

Ook was je aanwezig bij de uitreiking van het eerste exemplaar. Heb je daar nog specifieke herinneringen aan?
“Zoals bij de meeste optredens, liever niet.”

Heb je als artiest speciale wensen of eisen, waaraan de organisatie moet voldoen?
“Jazeker. Er is een uitgebreide ‘itinerary’, zoals dat heet. Daar staan de meest idiote eisen op. Zoals licht, stromend water, verwarming, en een happy end door een van de theatertechnici.”

Wij zien jou op het podium. Maar wat gaat daar aan vooraf, in de kleedkamer? Ken je bepaalde rituelen?
“Ja, die heb ik. Ik vul eigenlijk altijd vlak voor het optreden een vragenlijst in zoals deze; eerder ga ik niet op.”

Ben jij een artiest die na afloop nog in de foyer is te vinden, of een bezoek brengt aan het theatercafé?
“Zeker! Heel snel al. Meestal zijn de shows zó slecht dat ik samen met het publiek voortijdig de zaal uitloop.”

Je bespeelt zalen en theaters over heel Nederland. Wat is jouw algemene indruk van De Rijswijkse Schouwburg en haar publiek?
“Ongelogen: een warmer bad dan ik thuis heb. Ieder theater is feitelijk hetzelfde; het zijn de mensen voor én achter de schermen die er een succes van maken. Wat dat betreft staat Rijswijk mij zeer na aan het hart. ik hoop dat we het samen nog jaren uithouden!”