Voor veel inwoners van Rijswijk is het een bekend gezicht: geparkeerde auto’s met opvallende “TE KOOP” teksten achter de ramen. De fractie Onafhankelijk Rijswijk constateerde dat behalve de parkeerdruk die van Den Haag naar Rijswijk is over komen waaien, ook nu deze autohandel over de grenzen van Rijswijk komt.

“Ze nemen veel kostbare parkeerruimte in beslag en staan soms wekenlang op dezelfde plek geparkeerd. Bekende ‘hotspots’ voor verkopers zijn nabij de rotonde De Dijk/Schaapweg en aan de SW Churchilllaan nabij het kruispunt met de Dr. H.J. van Mooklaan.”

Regels
“Ondanks dat de gemeente regels heeft opgesteld voor verkoop van auto’s langs de weg, zijn controle en handhaving op dit aspect in de afgelopen periode minimaal gebleken. Terwijl het soms zo simpel is: Dick Jense trof deze auto’s (zie foto’s) langs de straat en fotografeerde het telefoonnummer. Het eerste zoekresultaat op Google leverde het adres van de verkoper op: Houtenbos Auto’s, gevestigd in een woonhuis aan de Dublinweg 54 te Den Haag (Wateringseveld). Omdat de gemeente Den Haag verkoop langs de straat streng reguleert (je kunt daar namelijk géén vergunning krijgen voor de commerciële handel in auto’s langs de straat) EN direct optreedt bij overtredingen, is het voor handelaren klaarblijkelijk lucratiever om hun auto’s in Rijswijk uit te stallen.”

Straatbeeld
“Met een particulier die zijn eigen auto wil verkopen is wat ons betreft niets mis. Maar wat ons betreft wordt niet-particuliere autohandel langs de straat in het geheel verboden. Het straatbeeld met de vaak plompverloren, langdurig geparkeerde auto’s met verkoopbordjes van handelaren is ons een doorn in het oog. Onafhankelijk Rijswijk vindt daarom dat de gemeente sneller en strenger moet optreden tegen illegale autohandel langs Rijswijkse straten.”