Als het aan de nieuwe politieke beweging Wij. ligt, krijgen inwoners straks veel meer te vertellen in Rijswijk. Daarvoor onderzoekt de beweging vernieuwende werkwijzen in andere steden. Partijleden bezochten de gemeente Nijkerk, waar inwoners met succes al vier jaar mogen meebeslissen. “We vinden het wiel niet opnieuw uit, maar onderzoeken hoe andere steden ons met succes voorgingen. De werkwijze passen we aan op de specifieke situatie in Rijswijk”, aldus Marja Pelzer van Wij..

“Veel Rijswijkers herkennen zich niet in de politiek. Ze voelen zich onvoldoende gehoord en hebben soms het gevoel dat beloften niet worden waargemaakt. Door mensen -die dat willen- meer in de besluitvorming te betrekken, kunnen we dingen écht anders aanpakken”, vertelt Jeffrey Karremans: “Wij. gelooft dat inwoners beter kunnen bepalen wat goed is voor hun wijk en stad dan ambtenaren op het stadhuis. Wethouders en raadsleden zullen hun werkwijze flink moeten veranderen om inwoners van dienst te zijn.”

Arnout Timmerman: “Met de juiste aanpak, blijkt het beter betrekken van inwoners helemaal niet zo moeilijk als men denkt. De Nijkerkse wethouders moesten zichzelf letterlijk aanleren om iets langer ‘op hun handen te zitten’ en de bewoners de ruimte te geven om zelf te beslissen. Dat is wennen, maar niet onmogelijk en het resultaat is de moeite waard: inwoners zijn tevredener en er ontstaan vele mooie nieuwe samenwerkingen.”

Wilt u meer informatie over WIJ., of wilt u helpen meedenken, kijk dan op www.wijrijswijk.nl