Bij de HTM leeft het idee om in de avonduren, tussen 20 en 24 uur, een nieuwe vorm van openbaar vervoer in de regio Haaglanden te introduceren.

In dit concept wordt het voor de passagier mogelijk om een uur voor vertrek met behulp van een app of mobiele telefoon een rit van A naar B te boeken. De passagier ontvangt vervolgens een bevestiging met daarin het tijdstip van ophalen, bushalte waar de passagier wordt opgehaald, de bushalte waar de passagier naar toe wordt gebracht. De passagier wordt met een kleine HTM bus van bushalte A naar bushalte B gebracht op het gewenste tijdstip, zonder overstappen.

Tijdens de rit worden eventueel wel andere reizigers op tussengelegen haltes opgepikt. De chauffeur kiest de meest efficiënte route zodat mogelijk meer mensen kunnen worden vervoerd. De reistijd van deze vorm van transport wordt mogelijk wat langer dan wanneer men met de taxi reist, maar de kosten zijn lager, namelijk tussen die van een reguliere busreis en de taxi. Deze vorm van openbaar vervoer moet in de plaats komen van het reguliere busvervoer in de avond.

Mede afhankelijk van de mening van een representatief deel van het huidige klantenbestand beslist de HTM of dit concept ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De regio Haaglanden beslaat naast Rijswijk ook de gemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, het Westland en Zoetermeer.

Daarnaast heeft de HTM het idee om in de gemeente Den Haag een nieuw deelauto-systeem in te voeren. Rijswijk komt nog niet in dit plan voor.

Redacteur: Peter Petit