Op 8 november wordt als onderdeel van de Architectenweb de landelijke prijs voor ‘Woongebouw van het Jaar’ uitgereikt. Uit de bijna veertig inzendingen voor deze prijs heeft een onafhankelijke jury vijf projecten genomineerd, waaronder ‘Geworteld Wonen’ in RijswijkBuiten.

De winnaar van de prijs wordt bekendgemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking op donderdag 8 november in Amsterdam. Naast de prijs voor Woongebouw van het Jaar worden ook prijzen uitgereikt in de categorieën Kantoorgebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar, Publiek gebouw van het Jaar en Architect van het Jaar.

De concurrenten van ‘Geworteld Wonen’ in de categorie ‘Woongebouw van het Jaar’ zijn:
Amsteltoren – Powerhouse Company
Loftwonen Strijp-S – architecten|en|en
Superlofts Blok Y – Marc Koehler Architects
Woonproject SET – SVP Architectuur en Stedenbouw

‘Geworteld Wonen’ in RijswijkBuiten is een project van het Amsterdamse bureau Inbo. De jury zegt over het project in RijswijkBuiten het volgende:

“Waar veel buitenwijken zich kenmerken door strakke rijen met grondgebonden woningen, hoge schuttingen rond de tuinen en overal parkeerplekken, daar heeft Inbo dit model in Rijswijk Buiten radicaal omgegooid. Met een gelijkblijvende dichtheid van 33 woningen per hectare is een ruim opgezet en autovrij ‘landgoed’ gerealiseerd met een hoofdhuis met twintig appartementen bovenop een parkeerkelder, negentien hofwoningen met extra brede beukmaat en acht overhoeks geschakelde boerderijwoningen.

De eigen tuinen van de bewoners zijn weliswaar klein, maar de rest van het groen is ruim en gemeenschappelijk. Er zijn moestuinen, siertuinen en speelplekken, maar er is ook een fruitboomgaard en een tuinkas. Het beheer van de gemeenschappelijke ruimte wordt door de bewoners, via een vereniging, zelf opgepakt. Gereedschap wordt bewaard in een gezamenlijke schuur, met klusruimte. De jury is hier enthousiast over: er wordt zo echt aan een gemeenschap gebouwd.

Iedere woning is qua volume en indeling anders, afgestemd op de wensen van de bewoners. Maar door in de gevels uit te gaan van stramienen en overal dezelfde donkergrijze gevelbekleding toe te passen, wordt richting de publieke ruimte vooral het gemeenschappelijke benadrukt. De basis voor de gevelbekleding zijn gerecyclede flessendoppen en landbouwplastic. De woningen zijn gasloos en wekken hun eigen energie op met PV-cellen en warmte-koudeopslag. Bewoners die veel PV-cellen aangebracht hebben, hebben zelfs een Nul-op-de-Meter-woning.”

Bron: website Architectenweb.nl