Marloes Borsboom was als cultuurwethouder van Rijswijk natuurlijk aanwezig bij de viering van het 320-jarig bestaan van de ‘Vrede van Rijswijk’. Ze gaf een mooie opsomming van alle activiteiten die er in Oud Rijswijk plaatsvonden.

“Heel even stond Rijswijk in het middelpunt van alle belangstelling. Werden er wereldleiders bij elkaar gebracht op het stadhouderlijk paleis Huis ter Nieuwburg dat op de plaats stond van het huidige Rijswijkse bos en werd er, al was het maar van korte duur, een einde gemaakt aan de negenjarige oorlog tussen Frankrijk aan de ene kant en de Grote Alliantie bestaande uit de Nederlandse Republiek, Engeland, Denemarken, Zweden, het Hertogdom Savoie, Spanje en het Heilige Roomse Rijk aan de andere kant. De Grote Alliantie wilde de macht van Frankrijk en vooral het oneindige verlangen tot gebiedsuitbreiding indammen.”

Paleis Huis ter Nieuwburch

“Omdat er maar één toegangsbrug was, werden er aan weerszijden daarvan twee nieuwe bruggen aangelegd, waardoor de partijen ieder tegelijk over een brug naar het paleis konden komen en niet op elkaar hoefden te wachten. De middelste brug werd gebruikt door de bemiddelaar, de Zweedse ambassadeur. Op 20 september 1697 was het zover en werd de Vrede van Rijswijk getekend in paleis Huis ter Nieuwburch. Een paleis waar nu nog de contouren – zichtbaar gemaakt in het Rijswijkse bos-, tuinen en vijvers resten. En met de Naald, die van veraf zichtbaar is, vlak voor de deur van de ingang van het paleis, staat het gedenkteken aan die vrede overeind.”

Concertkoor Rijswijk
“Nu 320 jaar later, in het jaar 2017, staat het concertkoor Rijswijk samen met partners stil bij dat bijzondere moment en heeft zelf het initiatief genomen tot de organisatie van dit project. Een project waarbinnen muziek van John Blow en André Campra, ook gespeeld ten tijde van de ondertekening van Vrede van Rijswijk, uitgevoerd zal worden. Waar museum Rijswijk haar deuren opent en zal exposeren en de Historische vereniging Rijswijk een lezing zal geven over die vredesondertekening. Ook het theatergezelschap van Middin, “Fenix”, zal een schitterende uitvoering laten zien. Tot slot zal een toneelstuk, gebaseerd op de “Vredeszang over den gemaakten Peis te Rijswijk” gespeeld door toneelgroep Elf te zien zijn.”

“Als wethouder van cultuur en cultureel erfgoed juich ik niet alleen toe dat dit moment uit de geschiedenis en daarmee het zichtbaar maken ervan centraal staat in een cultureel feest, maar juist ook de samenwerking tussen de culturele instellingen. Om samen tot mooie nieuwe projecten te komen, zoals in de vastgestelde cultuurvisie genoemd is.”

“Ik verheug mij dat vandaag deze uitvoering werkelijkheid is geworden en ik ben ontzettend dankbaar voor alle inzet geleverd door het Concertkoor en partners.”