Mari Kant heeft in de loop der jaren een groot theaterarchief weten op te bouwen en dat begon allemaal 40 jaar geleden. Mari heeft een grote verzameling over Nederlandse artiesten van vroeger waaronder ook een aantal uit Rijswijk en daar zitten een aantal artiesten bij waar wij nog niet zoveel van weten. We maken hieronder kennis met Mari Kant en zijn geweldige passie.

De volgende keer komen we meer te weten over Anneke Elro en het Rijswijkse kindertheater uit de jaren ‘40, ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw. Wij danken nu alvast Mari Kant voor zijn bijdrage om onder andere Rijswijkse artiestenwereld uit de tijd van toen levend te houden.

Vanwaar de grote liefde voor het theater uit het verleden?
Mari Kant:“Nadat ik in 1977 begonnen ben met het verzamelen, ben ik erachter gekomen dat het theater van vroeger zoveel mooier en puurder was, de decors waren levensgrote schilderijen, de kostuums waren kleurrijk en heel solide. Ik heb kostuums uit de jaren vijftig, die nog zo op het toneel gedragen kunnen worden. Vroeger werd er meer aandacht besteed aan de voorstellingen, er zat een live orkest in de bak, er stonden er 16 danseressen op het toneel, en de voorstellingen duurde vaak tot elf uur. Tegenwoordig sta je binnen 5 kwartier al weer op straat, men ging vroeger echt uit, netjes gekleed naar een voorstelling.”

Wie heb je zoal allemaal in het theaterarchief en hoe ga je te werk?
“Ik probeer alle theatermensen en producties vanaf 1900 in alle theatervormen te archiveren. Van de producties probeer ik de programmaboekjes, foto’s, knipsels, affiches, parafernalia te pakken te krijgen. Dit materiaal wordt gedigitaliseerd en gearchiveerd en wordt bewaard in zuurvrije mappen. Van de theatermensen (niet alleen van de mensen op het toneel, maar ook van de ontwerpers, technisch, eigenlijk iedereen die aan een productie meewerken) wordt een map gemaakt en ik probeer daar dan een foto(‘s), knipsels te verzamelen en een cv van ze te maken. Zo blijven ze voor het cultureel erfgoed bewaard.  Ook het geluids- en beeldmateriaal worden gedigitaliseerd en bewaard. Heel makkelijk op te vragen voor documentairemakers, schrijvers en voor tentoonstellingen.”

Van welke bekende Rijswijkers heb jij de nodige informatie?
“Natuurlijk Teddy Scholten (34 van haar plakboeken zitten in ons archief!), Anneke Elro, Buziau, Henri ter Hall, Coen van Vrijberghe  eigenlijk van alle Rijswijkers die wel iets in het theatervak gedaan hebben, is er in het archief wel iets te vinden.”

ARCHIEFFOTO 1960 – Portret van Teddy Scholten. 

Welke bekende Rijswijker bewonder jezelf het meeste en waarom ?
“Teddy Scholten, omdat Teddy altijd onderschat is Iedereen denkt meteen aan haar songfestival lied Een Beetje, maar Teddy heeft zoveel meer gedaan. In 1949 ging ze al voor Coca Cola naar Amerika om daar voor de radio op te treden. Ze sprak de eerste Nederlandse tekenfilm (De Roos van Bagdad) in,  werkte bij Wim Kan en Toon Hermans, heeft 5 jaar in De Snip en Snap revue gewerkt, speelde in de musical De Sound of Music, was de eerste Nederlandse omroepster voor Philips en dan nog alles wat ze voor televisie gedaan heeft. Daarnaast, was het een ongelofelijke lieve en aardige vrouw, ik heb het geluk gehad haar vele jaren persoonlijk te hebben mogen kennen.”!

Wie heb je nog niet op het lijstje maar wil je nog toevoegen aan het theaterarchief?
“Ik heb, denk ik, van alle theatermensen en producties wel iets heb, maar natuurlijk nog lang niet alles, dus materiaal van theatermensen en theaterproducties is altijd welkom!”

Zijn wij zuinig op ons theaterverleden?
“Nee, jammer genoeg niet, men gaat er te makkelijk mee om, als een voorstelling geweest is, is het klaar, op naar het volgende. Maar men vergeet dat het theater van nu, door het theater van vroeger gemaakt is.  Men moet op het cultureel erfgoed heel zuinig zijn, het komt nooit meer terug, maar het mag ook nooit vergeten worden.”

Zelf wel eens in Rijswijk geweest ?
“Tuurlijk, vele bezoeken gebracht aan Teddy Scholten en Anneke Elro, en een keer een bezoekje gebracht bij de schoondochter van Johan Buziau. En in de schouwburg de allerlaatste voorstelling van Snip en Snap bezocht samen met Teddy en met Mieke Bos.”

Over het heden gesproken: wie vindt jij anno 2017 een bijzondere theaterpersoonlijkheid?
“Een multitalent, iemand die ik al sinds 1979 bewonderd, Simone Kleinsma. Dat iemand na zoveel grote musicalsuccessen, nu gewoon de theaters in gaat met enkel en alleen een pianist en daar mooie liedjes brengt, en……… de zalen zitten vol!”