De padelsport neemt een grote vlucht in Nederland. In Rijswijk zijn daar verschillende partijen verantwoordelijk voor. Onder anderen Marcel Bogaart die met zijn sportcentrum LaPlaya een centrale rol speelt in de padelsport. In de Rabobank vond hij een partner die hem hielp om de ontwikkeling van de padelsport een boost te geven.

Zelf begon Bogaart zo’n zes jaar geleden met het padel. “Mijn ouders hadden een huis is Spanje. Padel is daar behoorlijk populair. En zoals het nog steeds is: eenmaal gespeeld, meteen verkocht. Ik speelde een keer een clinic in Huizen en werd opgemerkt door de bondscoach. Een keer meegetraind en daarna bij Oranje gebleven. De padelsport stond toen nog in de kinderschoenen. De bond had weinig geld. Ik heb toen de Rabobank, waar ik een zakelijk contact mee had, gevraagd of ze ons konden helpen. Zij zorgden er mede voor dat we ook naar internationale toernooien konden. Goed voor de ontwikkeling geweest van spelers. Zij hebben ook een filmpje gemaakt over LaPlaya en de padelsport. Dat laten we nu nog zien als we iemand willen uitleggen wat padel is.”

De Rabobank is belangrijk voor de ontwikkeling van de padelsport

Elke week komt er in Nederland een nieuw padelcentrum bij. De potentie om door te groeien naar een populaire sport bij het grote publiek, is er. Bogaart: ”Ruim twee jaar geleden hadden we acht padellocaties in Nederland. Dat zijn er nu 80. Het was hier een sport voor expats en ex-tennissers, maar steeds meer vrouwen en kinderen en mensen zonder racketsport-ervaring spelen padel. Het groeit waanzinnig. Het wordt ook steeds drukker bij ons in La Playa. Veel bedrijven vergaderen bij ons en dan spelen ze ook een partijtje padel. De sport is laagdrempelig. Iedereen heeft er plezier in op zijn of haar eigen niveau.”

Zelf speelt veertiger Bogaart al jarenlang in de nationale top van het padel. “Het afgelopen jaar heb ik bijna niet gespeeld. Tenminste, niet serieus aan wedstrijden meegedaan. Een pees in mijn arm speelt iedere keer op. Sinds kort heb ik gelukkig wel een oplossing hiervoor gevonden. Met een EPI naald wordt de pees elektrisch gestimuleerd. Het werpt zijn vruchten zeker af, want ik zit nu in de laatste fase van mijn herstel. Een kleine vier jaar speel ik niet meer zonder pijnstillers. Maar dat lijkt nu bijna opgelost. Ik hoop straks fit te zijn. En dan hopen dat ik nog mee kan draaien. Topsport op mijn leeftijd en met een 60-urige werkweek lijkt onbegonnen werk, maar we gaan het zien.”

De padelsport is groot in landen als Spanje en in het Zuidamerikaans continent. Bogaart verwacht dat het ook in Nederland nog meer aan gaat slaan. “Twaalf miljoen mensen spelen nu padel, waarvan tienduizend in Nederland. Ik ben ervan overtuigd dat de sport over tien jaar groter zal zijn dan tennis en uitgegroeid is tot een top 5 sport. Internationaal gaan grote merken ook investeren in de sport. In Zweden gaat de voetballer Zlatan nu de sport groot maken. Net als de tennisser Bjorkman. Zij zetten nu verschillende padelcentra op in Zweden. In Nederland moet de sport nog een zendgemachtigde zien te vinden. Ik denk dan aan Ziggo. Die hebben ook het damesvoetbal, – handbal en –volleybal omarmd. Zij zullen ook zien dat de padelsport een echte televisiesport kan zijn met veel spektakel.”

Foto’s: Marc Wiek en www.haagsetopsport.nl

Meer informatie over de padelsport: http://www.padelbond.nl

Meer informatie over La Playa in Rijswijk: https://www.laplaya.nl