Om 23.15 uur kwam voor Marc Schultheis en zijn gezin het teken van de Spaanse politie dat zij na een hachelijk avontuur op de Ramblas in Barcelona ‘huiswaarts’ mochten keren. “We mogen nu naar de auto”, liet Schultheis, directeur van de Rijswijkse Schouwburg, ons weten.

De familie Schultheis was uren eerder getuige geweest van een verschrikkelijk drama dat op de toeristische en drukke Ramblas zich donderdag afspeelde. Een wit busje reed de Ramblas en richtte al zigzaggend over een lengte van 500 meter een ravage aan. Volgens officiële berichten zijn er dertien doden gevallen en nog eens honderd gewonden waarvan een aantal in levensgevaar. Drie Nederlanders die bij dit drama gewond zijn geraakt liggen in het ziekenhuis. Zij zijn buiten levensgevaar.

“Het gebeurde op 20 meter van ons vandaan,” liet Schultheis eerder vanuit Barcelona weten. “Onze dochter Sterre heeft gelukkig niets gezien omdat we op de grond lagen. Afschuwelijk. Nu zitten vast in een café omdat de politie met getrokken wapens de buurt uitkamt. We zitten nu te schuilen in een café twee straten verder van waar het gebeurde. We worden hier op de hoogte gehouden door de mensen uit Nederland. Verder horen we niets, maar zien wel veel politie rondlopen.”

De directeur van de Rijswijkse Schouwburg vertelt zijn verhaal. “We hebben hier 45 minuten vandaan een huis gehuurd en deden vandaag een dagje Barcelona. We waren net vijf minuten op de Ramblas en twijfelden… eerst winkelen of eerst wat drinken. Godzijdank kozen we voor het laatste en zijn we de andere kant opgelopen. Waren we anders de Ramblas opgelopen waren we de ellende tegemoet gelopen. Nu zaten we op een terras en botste twintig meter van ons vandaan het witte busje op een souvenirstand. Het busje rookte en we zagen een man eruit springen. Als de souvenirstand er niet was geweest dan waren wij de volgende geweest.”

Wij wensen Marc en zijn gezin een goede terugreis naar hun verblijfplaats buiten Barcelona aan en hopen dat zij ondanks alles een goede nachtrust kunnen hebben.

Morgen zeker meer…….