De basketballers van Lokomotief hebben goede zaken gedaan door Final Four kandidaat Groene Uilen op een keurige 76-87 nederlaag te trakteren. Hiermee behoudt de ploeg de koppositie in de promotie divisie.

De Rijswijkse formatie kende een uitstekende start in Groningen. Na 3 minuten had de ploeg van coach Pieter Mourik al een 6-15 voorsprong genomen. Groene Uilen leek wakker geschud en zet flink aan met een 11-0 run. De Groningers namen het initiatief volledig over en was een time-out nodig om de verbaasde Rijswijkers weer bij de les te krijgen. In de slotfase van het eerste kwart kwam Lokomotief weer beter in het spel en bleef de achterstand na het eerste kwart beperkt: 23-19.

Initiatief
In het tweede kwart stond de verdediging van de Rijswijkers veel beter en durfde men aanvallend ook weer meer initiatieven te nemen. Mede dankzij driepunters van Lars Jansen, Laurens Yperlaan en Martijn van Noordenne kan Lokomotief een 3-13 run plaatsen: 26- 32. Na twee scores van de uitstekend spelende Branko Olij was de voorsprong ineens 10 punten: 26-36. In de laatste minuten voor de rust was Lokomotief aanvallend wat slordig maar kon het door een prima verdediging de schade beperken en de voorsprong vasthouden tot de rust: 34-41.

Olij
In het derde kwart kon Lokomotief verder weglopen bij de Groningers dankzij 2 scores van Jan Driessen en een driepunter van Lars Jansen: 36-48. Als Groene Uilen een aantal aanvallen achter elkaar driepunters raak schoot moest Lokomotief toezien dat de voorsprong lonk. Lokomotief bleef vooral Branko Olij zoeken en dat leverde steeds goede opties op in de aanval. Eindstand 3de kwart: 55-64.

Steals

In het laatste kwart voerde Groene Uilen de verdedigende druk flink op. Het leek erop dat de thuisploeg zijn krachten had gespaard voor het slotstuk. Aanvallend was Yannick van der Ark een ware plaag voor de Rijswijkse verdediging. Keer op keer wist hij te scoren en daarmee bracht hij zijn ploeg met nog 5 minuten te spelen weer helemaal langszij: 67-67. Driepunters van Luke Essenstam en Lars Jansen gaven de bezoekers weer lucht. Lennart Overdevest wist van der Ark steeds beter te bespelen. Met een aantal goede steals bewees hij zijn ploeg een grote dienst en werd het duidelijk dat Lokomotief de winst niet meer uit handen ging geven. Branko Olij en Luke Essenstam stelden dan ook de winst definitief zeker door de geboden ruimte inside slim uit te spelen. Eindstand 76-87.

Scores: Branko Olij 22, Lars Jansen 20, Luke Essenstam 14, Lennart Overdevest 11, Laurens Yperlaan 7, Jan Driessen 6, Steven Bontje 4, Martijn van Noordenne 3