Rijswijks Dagblad | Rotary doneert ruim 1500 euro aan Strandwalfestival
mainImage

Rotary doneert ruim 1500 euro aan Strandwalfestival

27 september 2020, 21:14 uur
Lokaal

Het is zaterdagochtend klokslag half elf wanneer Paul Schott, secretaris van het Strandwalfestival, zich meldt voor de pui van de tweedehands boekenmarkt van Rotary in de Kerkstraat in oud-Rijswijk. Eigenlijk zou hij het dit weekeinde druk hebben met het begeleiden van een Tsjechische organist voor een concert van het Rijswijkse Concertkoor, maar vanwege COVID-19 kwam zij haar land niet uit en gingen de concerten niet door.

Het wachten is op Marc Weterings, na burgemeester Michel Bezuijen en wethouder Johanna Besteman de derde lokale prominent uit de politiek die een bezoek brengt aan de winkel om een donatie te schenken aan het Strandwalfestival, dat wegens COVID-19 dit jaar werd afgelast. Rotary Rijswijk stelde deze maand september de opbrengst van de tweedehands boekenmarkt ter beschikking aan het Strandwalfestival 2021 en de aanvoerder van de beweging RijswijksBelang hoefde niet lang na te denken toen hem werd gevraagd acte de presence te willen geven voor het goede doel. Weterings heeft ook nog een verrassing in petto voor winkelmanager en Rotarian Ger Bulder, een schenking van 100 euro uit de partijkas van RijswijksBelang. “Voor het goede doel”, aldus Weterings die het festival een warm hart toedraagt en al denkt aan nieuwe activiteiten om geld in te zamelen voor het festival van volgend jaar, zoals een sponsorloop en heitje voor karweitje.

Kaasboer
Voormalig huisarts Bulder is blij met de locatie die alleen zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur open is. “De zaterdagmarkt zorgt voor veel toeloop, vooral onze overbuurman, de kaasboer uit Veenendaal, krijgt veel klanten, waar wij als winkel ook van profiteren”, aldus Bulder, uitgerekend op het moment dat ook lokale VVD coryfee Coen Sleddering zijn bestelling bij de populaire kaasboer doorgeeft. Wanneer hij Bulder voor de winkel ziet staan laat hij weten dat er reeds de nodige afdankertjes van hem in de winkel te vinden zijn.

Bulder heeft goed nieuws te melden, na diverse omzwervingen in oud Rijswijk heeft de Rotary winkel voor tenminste vijf jaar een vaste stek gekregen in de huidige locatie aan de Kerstraat 7a.

Het volgende vrijwilligersproject is ook al bekend. Meestal wordt gekozen voor een organisatie van dichtbij, zoals de Zonnebloem, de Weggeefwinkel, Job Runners, het Rijswijkse Jeugdtheater en Resto van Harte, voor volgende maand is gekozen voor een project in Tahiti. “Maar dat heeft dan weer te maken met het feit dat onze contactpersoon uit Voorburg komt”, aldus Bulder.

De pop-up winkel mag dan wel door de week gesloten zijn, dat betekent niet dat er dan geen activiteiten plaatsvinden. Op de doordeweekse dagen zijn de vrijwilligers bezig met het sorteren en ordenen van de ingebrachte boeken, cd’s en dvd’s. De vrijwilligers zijn meest zelf verwoede lezers die de klanten van adviezen kunnen voorzien en die ook precies weten welke titels wel of niet aanwezig zijn, en eventueel een lijstje aanleggen van titels waar nog naar gezocht wordt.

Boeken die worden afgevoerd omdat ze niet voldoen gaan naar de papiercontainer van de waterscouting Dorus Rijkers, waardoor er niets verloren gaat.
Intussen overhandigt Weterings op de Rijswijkse markt een nog gaaf exemplaar van een tweede hands boek aan een niets vermoedende vrouwelijke passant. Zoon Vince kiest voor een boek uit de Pietje Bel serie. Eenmaal thuis stuurt hij Schott een mailtje waarin hij schrijft het een eer te hebben gevonden op de laatste zaterdag van de inzameling voor het Strandwalfestival aanwezig te mogen zijn geweest.

Resultaat
Dan is het wachten op het bedrag dat de actie voor het goede doel heeft opgebracht. Die informatie komt later op de zaterdag per mail van Ger Bulder : “De netto opbrengst van vandaag was E. 430, 50, inclusief de donatie van Marc. De netto opbrengst als bijdrage voor het Strandwalfestival 2021 bedraagt daardoor E 1556, 18”.

“Wat een mooi resultaat” laat Schott weten. De voorbereidingen voor het festival van 2021 staan op het punt van beginnen. “Als corona het ons volgend jaar dan maar wel toelaat” verzucht hij.


Redactie: Peter Petit
Foto: Paul Schott