Ondanks de zware tijdens de Coronacrisis zit Arnoud van Aalst, directeur van Museum Rijswijk zelfverzekerd in het nieuwe /DOC. De crisis had ook zo zijn voordelen “We hebben noodzakelijke aanpassingen kunnen doorvoeren tijdens de lockdown”, zegt Van Aalst. “De plek van het Rijswijks Historisch Informatiepunt (RHI) – nu tot /DOC omgedoopt - is nu op de locatie van het voormalige museumcafé. Hierdoor is het veel toegankelijker en publieksvriendelijker geworden. Je kunt een boek over de geschiedenis van Rijswijk uit de kast trekken en de kennis tot je nemen vanuit een luie stoel. In januari starten we met een groot digitaliseringsproject van de Rijswijkse erfgoedcollectie dankzij een fikse subsidie van het Prins Bernhard Fonds. Het Tollenscafé bevindt zich nu aan de voorkant in het Tollenshuis. Sinds de zomer heeft het museum een terrasvergunning voor het voorplein. Ook dat nodigt veel meer uit. Met name buurtgenoten vinden dit een positieve bijdrage aan hun woongenot. Waar het RHI eerst was is nu het Atelier, een heerlijk grote ruimte waar je in een keer een hele schoolklas kwijt kunt of een workshop kunt geven”.
“Drie jaar geleden verkeerde het museum in zwaar weer”, vervolgt Van Aalst. “We hebben een toekomstvisie geschreven en zijn gaan bouwen aan de toekomst. Dat was niet eenvoudig, maar met de hulp van het College en de Gemeenteraad, de professionele staf, een kersverse Raad van Toezicht en de vele vrijwilligers hebben we het tij kunnen keren.” Net op het moment dat het museum van de gedane effort echt moest gaan profiteren waarde corona door de wereld. “We hebben 1,5 ton aan omzet misgelopen, maar we hebben gelukkig ook gebruik kunnen maken van nationale steunprogramma’s, een prestigieuze prijs gewonnen, giften van culturele fondsen en corporate sponsorgelden binnengehaald, waardoor we een overzichtstentoonstelling konden maken van de Britse topkunstenaar Ian Berry. Het is heel spijtig dat de tentoonstelling ‘Ian Berry. Splendid Isolation’ door de lockdown tot 19 januari niet te bezoeken is, maar ik verwacht nog wel veel bezoekers in de drie maanden dat de tentoonstelling nog staat in het nieuwe jaar.” Afgelopen jaar organiseerde Museum Rijswijk ook weer de Papier Biënnale die dit keer als thema THUIS had. Toeval bestaat niet! En het organiseerde samen met TRIAS Centrum voor de Kunsten, een succesvolle eerste beeldende kunsteditie van de Rijswijk Talent Award.
De Britse topkunstenaar Ian Berry
Het museum toont niet alleen werk van interessante hedendaagse papier- en/of textielkunstenaars. Er is ook altijd een boeiende tentoonstelling over Rijswijks erfgoed. Momenteel is de tentoonstelling ‘Dwarsverbanden, verzamelen voor de toekomst’ te zien, waarin conservator Arjan Kwakernaak heeft gezocht naar combinaties van verschillende werken en objecten uit verschillende verzamelperioden die elkaars verhalen versterken. “Door het uitvoeren van onze erfgoedtaak brengen wij de geschiedenis van Rijswijk dichtbij de inwoners van Rijswijk.” De tentoonstellingen in het museum worden ook frequent bezocht door met name Rijswijkse scholieren. “Wij betrekken scholen bij ons museum. Zo leer je scholieren op praktische wijze iets over de gemeente waarin ze wonen en tegelijkertijd trigger je de interesse van jongeren voor cultuur en de beeldende kunst in ons museum.”
Voor meer informatie over het museum, de tentoonstellingen en het online reserveren van een kaartje kijk je op www.museumrijswijk.nl