Kees van de Burg, voorzitter van de stichting Bedrijven Investeringen Zone ‘Westvlietweg’ (BIZ) en vereniging Bedrijvenbelang ‘Westvlietweg’ (BBW), waar veel ondernemers uit Voorburg en Rijswijk gebruik van maken, heeft ingesproken in de Haagse gemeenteraad.
Zijn betoog luidt als volgt.
U staat voor de keuze om al dan niet te kiezen voor een duurzame en toekomstbestendige transformatie en uitbreiding van de bedrijventerreinen ‘Westvlietweg’.
Daarmee kunt u bestaande en toekomstige Haagse bedrijven verder helpen, om hun bedrijfsvoering, verduurzaming en werkgelegenheid te continueren en daarin te investeren.
Het bedrijventerrein met een oppervlakte van ca. 45 ha. ligt in de ‘Vlietzone’ en heeft een strategische ligging ten opzichte van het centrum. In het gebied zijn ca. 335 bedrijven gevestigd, met meer dan maar liefst 2750 werknemers. Westvlietweg heeft dan ook een belangrijke functie voor de stadseconomie van Den Haag.
Deze bedrijven met groeipotentie en toekomstperspectief zijn van groot belang voor de stad Den Haag en haar inwoners. Op de bedrijventerreinen ‘Westvlietweg’ zijn diverse goed georganiseerde en gecertificeerde ondernemingen gevestigd, met een rijke Haagse historie tot zelfs 110 jaar en een vast ‘familiair’ personeelsbestand woonachtig in Haaglanden. Die bedrijven zijn ‘uit hun jasje gegroeid’. Uit onderzoek is gebleken dat er voor deze ondernemingen geen ruimte of mogelijkheid is op andere bedrijventerreinen in Den Haag. De ‘Westvlietweg’ biedt die mogelijkheden juist wel! Voor sommige ondernemingen is de situatie inmiddels bijzonder nijpend aangezien zij willen én moeten uitbreiden, vernieuwen én verduurzamen.
Reeds in 2020 kwam het eerste rapport uit voor de vernieuwing van het bedrijventerrein onder de naam ‘WESTVLIETWEG DE MOTOR VAN DE STAD’. Toen hadden onze ondernemers al schreeuwend ruimte tekort en toen al stonden zij voor de keuze om fors te investeren in verduurzaming en energietransitie; opgelegd door de Rijksoverheid, maar ook conform eigen wens van onze ondernemers.
Betrokken partijen zijn in het WWA als doelstelling overeengekomen dat er voldoende ruimte dient te worden geborgd voor in deze regio passende bedrijvigheid.
Dat buiten het beter benutten van bestaande bedrijventerreinen (verdichten, sloop/nieuwbouw) tevens wordt gekeken naar uitbreidinglocaties.
De betrokken gemeenten hebben in het bestuurlijk Woon-Werk Akkoord reeds een aantal uitbreidingslocaties geïdentificeerd, waaronder Westvlietweg/Vlietzone. Door de nabijheid tot de stad bestaat de mogelijkheid om een aantrekkelijk werklandschap te creëren. Door toenemende verdichting groeit ook de werkgelegenheid.
De Vlietzone kan dit faciliteren, bijvoorbeeld op bedrijventerrein Westvlietweg, in combinatie met een kwalitatieve upgrade en modernisering. Ook een circulair bedrijventerrein of het vooropstellen van de maakindustrie is een kans. Er is hier ruimte voor nieuwe initiatieven om werken, leren en innoveren te stimuleren. Dubbelgebruik en stapelen van programma wordt gestimuleerd. Rond het Prins Clausplein is ruimte om bedrijvigheid, bijvoorbeeld voor bedrijven met focus op de maakindustrie en circulaire economie, te clusteren.
Ook kunnen de verschillende bedrijventerreinen aan weerszijden van de A12 en A4 beter met elkaar worden verbonden d.m.v. extra ontsluitingen onder de A12 en de A4. Ook uit overzichten in de zogeheten ‘MRDH- Bedrijventerreinenstrategie’ blijkt een duidelijke urgentie, met vooral een tekort aan geschikte ruimte in het gemengd stedelijk werkmilieu. Het college van B & W van de gemeente Den Haag heeft middels haar besluit RIS 313482 de inhoud en oplossingsrichting uit de ‘MRDH-Bedrijventerreinenstrategie’ onderschreven. Een en ander moet met gevoel voor urgentie worden opgelost.
Schuifruimte is een belangrijke voorwaarde om de ruimte ter plaatse beter te kunnen benutten en om de verhuisketen die nodig is op gang te brengen. Zonder die schuifruimte blijft iedereen zitten en komt efficiënter ruimtegebruik niet tot stand. Beter benutten bedrijventerreinen Haaglanden - Deelrapport Den Haag – STEC – 16 maart 2023: voor het bedrijventerrein ‘Westvlietweg’ zijn de huidige mogelijkheden in het bestemmingsplan wat betreft het maximale bebouwingspercentage en de maximale bouwhoogte veel te beperkt. Het verruimen van de mogelijkheden – in een nieuw veel ruimer planologisch kader – heeft naar verwachting een positief effect op intensiever en efficiënter ruimtegebruik op onze bedrijventerreinen. In 2023 heeft ook de Provincie in haar gebiedsvisie ‘Toekomstbeeld Vlietzone’ aangegeven dat op de aangrenzende percelen achter ons bedrijventerrein kan én moet worden uitgebreid. De kans voor uitbreiding wordt expliciet benoemd in ´Toekomstbeeld Vlietzone´.
Kortom, bestuurlijk lijken inmiddels alle pijlen de juiste richting op te wijzen! Ruimte voor werken De bedrijfshuisvesting in de regio staat onder druk, ook op ons huidige bedrijventerrein. Er zijn diverse ondernemingen die moeten uitbreiden om hun bedrijfsactiviteiten uit te kunnen blijven oefenen, maar dat al te lang niet kunnen. Wij kunnen ook daadwerkelijk uitbreiden naar de ‘achtergelegen percelen’, incl. de GAVI-kavel. Daar moeten ook de ondernemers van ons bedrijventerrein ‘Westvlietweg’ voor in aanmerking komen (zie ook het Didam arrest van de Hoge Raad). Er dient – als gezegd – tevens spoedig een juridisch planologisch kader te komen voor het gebied (incl. de GAVI-kavel), om invulling mogelijk te maken en mede om allerhande blokkerende ‘niet Vlietwaardige’, ontwikkelingen te voorkomen. Het huidig kader (de Beheersverordening) is niet toereikend en ook het ´Toekomstbeeld Vlietzone´ biedt dit planologisch-juridisch kader niet. Wethouder Robert van Asten heeft de urgentie hiervoor al aangegeven, met name voor het bedrijventerrein ‘Westvlietweg’. Wij hebben daarom met alle ´stakeholders´ afgesproken om de uitwerking snel op te (laten) pakken. Dit moet leiden tot een nieuw passend en slagvaardig planologisch-juridisch kader. Kort en bondig Den Haag loopt achter in de realisatie van een goed vestigingsklimaat en realisatie van efficiënte, duurzame, gebruiksvriendelijke en toegankelijke bedrijventerreinen; dit kan nu worden opgelost met de juiste keuzes. Onze bedrijventerreinen vestigen ondernemingen die de stad en haar inwoners faciliteren en zorgen voor veel werkgelegenheid. Onze ondernemers willen investeren in een duurzaam, groen en natuur inclusief bedrijventerrein. Daar is schuifruimte voor nodig naast het beter benutten en uitbreiden van ons huidige bedrijventerrein. Daar zijn uiteraard ook nieuwe extra uitvalswegen voor noodzakelijk.
Onze BIZ en de verenigde bedrijven werken constructief samen met de gemeente Den Haag, het IPP en meerdere deskundigen om zo spoedig mogelijk te komen tot een Nota van uitgangspunten voor onze bedrijventerreinen. Al deze partijen hebben hetzelfde doel. Alle relevante thema’s zijn hierbij volop aan de orde: verdichting, dubbelgebruik, circulair, duurzaam, ecologisch verantwoord, natuur inclusief, toekomstbestendig en met goede extra ontsluitingen! Met wethouder Saskia Bruines, Werner van Damme en Jan Brugman zeggen wij in koor: ‘We streven naar een gebied waar iedere vierkante meter goed wordt benut’. Met de genoemde keuzes en onze oplossingsrichtingen zijn niet alleen ondernemingen, maar ook omwonenden, gebaat.
Na 5 jaar plannen maken geldt nu het motto: ‘geen woorden, maar daden’. Slot Kies voor ruimte voor werken! Dit brengt de stad Den Haag én haar inwoners/ondernemers verder. Ik roep u namens alle ondernemers op om die keuze te maken, in het belang en ter behoud van alle bedrijven om daarmee een optimaal vestigingsklimaat in den Haag te scheppen: een vernieuwd bedrijventerrein ‘Westvlietweg’ met goede uitbreidingsmogelijkheden, waar geïnvesteerd kan worden in verduurzaming en vergroening, een bedrijventerrein dat toegankelijk en bereikbaar is, een circulair bedrijven- terrein in een natuurlijke omgeving, een bedrijventerrein waar medewerkers graag willen werken. Wij staan met onze ‘stakeholders’ klaar om de volgende stappen te zetten richting een toekomstbestendig bedrijventerrein ‘Westvlietweg’.