Energietransitie in Rijswijk

8 April 2022, 13:23 uur
Lokaal
mainImage

Op initiatief van Rotaryclub Rijswijk heeft in de Rijswijkse Schouwburg een uitgebreid forum plaats gevonden over de energietransitie.

Inleiders waren; Frits de Groot VNO NCW Mkb, Jeffrey Keus wethouder Rijswijk, Frank Schoof over Aardwarmte. Zo’n 70 inwoners uit Rijswijk volgden met veel belangstelling de lezingen.

Frits de Groot stond stil bij de klimaatproblematiek, hij was deelnemer van de Klimaatconferentie in november 2021 in Glasgow. In zijn inleiding legde hij vooral de nadruk op de bijdrage die de MKB bedrijven kunnen en zullen moeten leveren.

Wethouder Jeffrey Keus, verantwoordelijk voor de energietransitie in Rijswijk, ging in op alle voor- maar ook nadelen en inspanningen die de bewoners in Rijswijk te wachten staat. Rijswijk wil niet overgaan tot het opleggen van maatregelen en verplichtingen, maar elke inwoner van Rijswijk draagt zijn eigen verantwoordelijkheid in de energietransitie. Zeker ook een belangrijke taak voor VVE’s.

Aan de hand van een kaart van Rijswijk werd aangegeven welke mogelijke uitvoering in de verschillende wijken van toepassing zou kunnen zijn. Rijswijk staat nog steeds landelijk model voor de wijze waarop Rijswijk Buiten is ontwikkeld op het gebied van de energie. De inwoners van Rijswijk Buiten zijn nu te benijden als het gaat om de energierekening.

Frank Schoof ging uitvoerig in op de ontwikkelingen van aardwarmte, waarin Rijswijk ook een rol vervult in het ontwikkelcentrum voor geometrie in het voormalige Shell complex in de Plaspoelpolder.

Rijswijk ligt ook aan de route van de restwarmteleiding vanuit Rotterdam naar Den Haag over de Beatrixlaan. Er zal ook een aftappunt komen in Rijswijk. De grote wooncomplexen zouden dan hierop kunnen worden aangesloten.

Tijdens de discussie was het vooral wethouder Jeffrey Keus die veel vragen kreeg en prima uitleg en antwoord kon geven over de vele vragen