Bijwerkingencentrum: 189 sterfgevallen gemeld na coronaprik

30 March 2021, 12:10 uur
Landelijk
mainImage

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 189 meldingen gekregen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat wil niet zeggen dat ze door het vaccin zijn gestorven, het centrum ziet geen "patronen van klachten" die wijzen op bijwerkingen waaraan mensen kunnen zijn overleden.

In de afgelopen twee weken zijn 51 nieuwe sterfgevallen na vaccinatie gemeld.

Verreweg de meeste overleden mensen waren 80 jaar of ouder en hadden al een kwetsbare gezondheid, door hun hoge leeftijd of door andere aandoeningen. Die gezondheidsproblemen lijken volgens het Lareb "de meest voor de hand liggende verklaring" voor het overlijden. Maar bij enkele ouderen kan het zijn dat hun toch al zwakke gezondheid is achteruitgegaan door de bekende bijwerkingen van het vaccin, zoals koorts.

Het bijwerkingencentrum kijkt onder meer naar het vaccin van AstraZeneca. De inentingen daarmee lagen 1,5 week stil vanwege mogelijke bijwerkingen. Het Lareb heeft tot nu toe drie meldingen gekregen van mensen met een combinatie van bloedstolsels (trombose) met een laag aantal bloedplaatjes in het bloed (trombocytopenie). Zo'n twee weken geleden stond de teller op twee meldingen. Die Nederlandse gevallen wijken wel af van de 25 meldingen uit andere Europese landen.

Het Lareb heeft in de afgelopen maanden 26.015 meldingen gekregen, waarin 151.771 mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins worden genoemd. De meeste mensen hadden last van hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid en voelden zich niet lekker. Die bijwerkingen zijn allemaal bekend en ontstaan juist doordat het vaccin zijn werk doet: het vaccin leert het afweersysteem om het coronavirus te herkennen en uit te schakelen. Verder kregen 465 mensen last van zwellingen rond de prikplek. Die klachten verdwenen na een paar dagen.

Het gaat om meldingen die tot en met afgelopen zondag zijn binnengekomen en bekeken bij het Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 2,3 miljoen gegeven vaccins.


Door: ANP