Maar liefst 1400 geïnteresseerden lieten zich maandagavond in de Rijswijkse Schouwburg tijdens de voorstelling ‘RijswijkBuiten op de planken’ informeren over de ‘stand van zaken’ in Rijswijks nieuwste wijk RijswijkBuiten. In twee sessies ondervroeg presentator Joey Koeijvoets wethouders Ronald van der Meij en Marloes Borsboom.

Behalve een vraaggesprek tussen de drie ‘acteurs’ op het Rijswijkse toneel liet RijswijkBuiten zich ook zien door middel van een virtuele tour. De muzikale noot werd maandagavond gekraakt door Marin Pols, de winnares van de Rijswijks Talent Award, die haar zoetgevooisde stem neer liet dalen op het veelal jonge publiek.

‘Chefkok’ Ronald van der Meij is trots op de wijk RijswijkBuiten. “Het is een duurzame wijk met grote diversiteit. Voor jonge gezinnen, maar ook voor starters, ouderen en er is sociale woningbouw. Inmiddels zijn er 1200 woningen voltooid, ongeveer een derde van het aantal dat in 2023 de wijk RijswijkBuiten gaat vormen.”

Energie
‘RijswijkBuiten, een wijk vol nieuwe energie’ vertellen de folders en ook op het toneel barstte het van de energie. Op het scherm kregen de bewoners het woord die allen de loftrompet staken over hun nieuwste woonomgeving. André Lourens, de directeur van basisschool De Buit. Hij zag de school uitbreiden van 14 leerlingen bij de start naar inmiddels 200 kinderen. Momenteel is men ook druk bezig met de bouw van een nieuwe brede school, Woonkamer van Sion.

Cultureel erfgoed
‘Souschef’ Marloes Borsboom was eveneens blij met de ‘de duurzaamste wijk van Nederland.’ “Gasloos en bijna energieneutraal, duurzame verlichting op straat, veel groen, sociale samenhang en participatie van de burgers. Wij zijn trots op RijswijkBuiten. Bovendien stond hier vroeger een landgoed, een klooster en was er sprake van kassenbouw. RijswijkBuiten is ook gewoon cultureel erfgoed. Het Wellant College is druk bezig met de ‘duurzame tuin’. We zijn bezig om van het Wilhelminapark een mooi stadspark te maken. Er komt onder meer horeca, een heuse kunstroute en veel speelgelegenheid voor de jeugd. ”

Virtuele tour
Vervolgens was het Jan Brugman, projectdirecteur van RijswijkBuiten, die de aanwezigen meenam in een virtuele tour. Een animatiefilm die liet zien hoe veel water en groen de wijk bevatte. Het toonde eveneens aan dat er een grote diversiteit is aan woningen. Hof Sion, Parkzicht, Parkavenue en Parkstad. Enkele projecten in een wijk die Brugman benoemde. In 2023 moet met het project Pasgeld de wijk RijswijkBuiten gereed zijn. 3400 Gasloze en duurzame woningen. Brugman: “De focus vandaag ligt op de projecten in 2018. ‘Kijk op RijswijkBuiten’ is de krant die u bij het verlaten van de Schouwburg krijgt uitgereikt. Later krijgen alle huishoudens deze krant in hun brievenbus.”
Vervolgens kregen de bezoekers na het ‘toneelstuk’ de gelegenheid om zich verder te verdiepen in alles wat met RijswijkBuiten te maken heeft in de foyer. Bij verschillende stands werden vragen beantwoord.

Rijswijkse lef
“Bij de stands zijn er geen verkoopbrochures te vinden,” meldt wethouder Ronald van der Meij. “Het is niet de opzet om hier een verkooppraatje te houden, maar om iedereen te informeren wat er in RijswijkBuiten gaande is. Het zijn niet alleen de makelaars die er staan, maar ook scholieren van het Wellant College en de bewonerscommissie die vragen kunnen beantwoorden. De vraag naar woningen is in deze regio nog steeds groot. Wij profiteren van dat beetje ‘Rijswijkse lef’ dat er in de crisis getoond is om door te zetten met de bouw van RijswijkBuiten. Het geeft ons een mooie voorsprong op andere steden.”