Op zaterdag 2 december is het zeer de moeite waard om in de Rijswijkse Schouwburg kennis te maken met cabaretier en verhalenverteller Johan Fretz.

Johan Fretz (1985) is cabaretier en schrijver. Hij toerde de afgelopen jaren met het duo Gebroeders Harteveld & Fretz. Hun laatste show werd bekroond met vier sterren in Volkskrant, Trouw en Theaterkrant: ‘Filosofisch sterk en buitengewoon geestig!’ – ‘Een verademing in de nieuwe generatie cabaretiers’. Het laatste jaar gaf hij regelmatig optredens in Pauw!, Pauw & Witteman en Pauw & Jinek. Deze geboren verhalenverteller neemt je mee op reis: muzikaal, met scherpe blik en gouden lach.

René Marquard stelde hem een aantal vragen die met veel enthousiasme werden beantwoord door dit grote talent.

Wat ben je het liefst: cabaretier of verhalenverteller?
“Goeie vraag, het is een vraag die ik mezelf ook heel lang heb gesteld. Toch kom ik tijdens deze try-outs, van mijn eerste soloshow, steeds meer tot de conclusie dat het voor mij zo zit: ik ben absoluut een cabaretier en mijn vorm: dat is verhalen vertellen. Het leuke is dat nu ik echt zo mijn eigen ding doe, er juist heel veel humor in zit dan voorheen, juist omdat ik me niet meer zo bezig houd met wat voor genre ik maak. De twijfel kwam lange tijd denk ik omdat tegenwoordig het cabaret vooral bestaat uit stand-up comedy. Terwijl wat ik doe meer in een andere traditie staat. Zo ben ik enorm fan van de shows van Harrie Jekkers, echt een verteller, die ook muziek een prachtige plek in zijn voorstellingen geeft. Of neem de wonderschone vertellingen van Diederik van Vleuten, of de oude one man shows van Freek de Jonge. Daar put ik ook echt veel inspiratie uit.”

Waar gaat De Zachtmoedige Radicaal over?
“Het is in de eerste plaats een echte vertelling. Ik neem je mee op reis naar Suriname, het land van mijn moeder. Best prettig ook, nu het hier van dat deprimerende herfstweer is. Mijn pa is een echte Hagenees, mijn moeder een Surinaamse. Daar vertel ik over. Ik heb me altijd een enorme Hollander gevoeld en had dus niet zoveel met Suriname, maar toen ik er twee jaar geleden voor het eerst kwam, werd ik toch overweldigd door een enorme liefde voor dit warmbloedige land, waar blijkbaar toch een deel van mijn roots lagen. Dit verhaal plaats ik in onze tijd, een tijd dat we elkaar steeds meer de hersens in lijken te slaan in Nederland, waarin er een doodvermoeiende strijd plaatsvindt, tussen Gutmensch en Verontruste Burger, tussen zwart en wit. Volgens mij zijn veel mensen daar wel klaar mee, die herkennen zich helemaal niet in die hardheid en in dat vijanddenken. Mensen met gemengd bloed zijn misschien wel de verzoeners, omdat we de tegenstellingen die we de hele dag zien, in onszelf verenigen. Anderzijds: ik verenig toevallig Suriname en Nederland in mezelf, maar eigenlijk maakt het niet uit waar je vandaan komt: iedereen bestaat uit tegenstellingen. De titel daarom ook: zachtmoedig en radicaal. Als je die twee verbindt, krijg je dus radicale zachtmoedigheid, dat kunnen we best gebruiken in deze tijd.”

Waarom moeten mensen naar deze show?
“Volgens mij is het een hele warme, grappige en ontwapenende show aan het worden, die herkenbaar is en ook gaat over onze tijd. Die je laat lachen, die je meeneemt naar de tropen en die je laat zien dat we uiteindelijk allemaal ergens vandaan komen en onze plek zoeken in de wereld. Ik kon voorheen best wel gedragen en hoogdravend zijn in mijn shows, maar ik merk dat ik nu echt een vorm heb gevonden waarin ik mijn persoonlijke verhaal en blik op de wereld eindelijk weet te verbinden met veel humor en muzikaliteit. Dus: als je ook genoeg hebt van die hardheid van onze tijd en zin hebt in een mooie avond theater, kom dan kijken en luisteren. Sowieso is Rijswijk altijd een feestje. Ik heb hier drie keer gespeeld mijn duo Harteveld en Fretz, met mijn theaterbroeder Marcel Harteveld, een echte Rijswijkenaar. Of zeg je Rijswijkenees? Dat moet ik hem nog even vragen.”