Sinds hij burgemeester van Rijswijk is, blijkt de jaarwisseling voor Michel Bezuijen wel iets veranderd. Hij vindt Oud & Nieuw echt een feest om met familie en vrienden te vieren. Maar hij voelt zich, vanuit het gemeentebestuur, ook  verantwoordelijk voor de veiligheid op straat. “Voor mij is de jaarwisseling echt geslaagd als iedereen in Rijswijk het gezellig heeft gehad. En als we daarnaast een minimum aantal incidenten hebben gehad,” aldus Bezuijen.

De burgemeester verdeelt zijn avond over beide zaken. Thuis met vrienden is hij stand by voor als zich incidenten voordoen. Daarna ging hij de afgelopen twee jaar met de politie mee en met de brandweer. “In echt brandweerkostuum mee op de spuitwagen, dus de mensen herkenden me niet,’’ lacht de burgervader. ,, Hij weet dus dat de jaarwisseling bijna overal in een prima sfeer  verloopt in Rijswijk. Ook gaan mensen over het algemeen met respect om met hulpverleners. “Maar af en toe heeft het me wel verbaasd hoe mensen van de politie of brandweer worden uitgedaagd. Dat gebeurt mogelijk onder invloed van alcohol of andere middelen. Maar ik wil benadrukken hoe belangrijk het is om alle hulpverleners  ruimte én respect te geven. Ze zijn tenslotte druk bezig om de veiligheid voor ons allemaal te garanderen.’’

Om risico’s te beperken zijn regels nodig. Twee belangrijke regels gaan over de omgang met vuur en vuurwerk:

  • sinds vorig jaar mag vuurwerk alléén worden afgestoken op oudjaarsavond,

tussen 18.00 en 02.00 uur;

  • open vuren op straat zijn niet toegestaan; vuren zijn alleen toegestaan in vuurkorven, vuurmanden en oliedrums, zolang ze geen gevaar voor omstanders opleveren en geen schade aan het wegdek of het ‘straatmeubilair’ (lantaarnpalen, prullenbakken etc.) veroorzaken.