Omroep Rijswijk was voor journalist Ivar Lingen een beetje het begin van een mooie loopbaan. Momenteel vertoont Lingen zijn kunsten bij Omroep West, AVRO/TROS en is hij hoofdredacteur van de Oud-Hagenaar.

“Bij Omroep Rijswijk is het voor mij inderdaad echt begonnen. Natuurlijk, ik zat wel bij de schoolkrant van mijn middelbare school De Populier in Den Haag, maar bij een radiozender steek je als ‘jonge hond’ veel meer op. Ik leerde in het programma Eet Smakelijk Rijswijk van 12.00 tot 14.00 (later SOR/geloos) op Omroep Rijswijk hoe het is om live radio-interviews te doen. De druk is hoger dan wanneer je face-to-face iemand spreekt, wat ik tot dat moment gewend was. Nu luisteren er ineens allemaal mensen mee! Ook is het lastig als je iemand telefonisch interviewt op de radio, want dat betekent dat je niet iemand kunt zien. Als voordeel heeft dat, dat je nog beter naar iemand kunt luisteren wat die te vertellen heeft. Bij Omroep Rijswijk heb ik ook bijdragen geleverd aan de Sinterklaasintocht in Rijswijk. Een ontzettend gezellig evenement, wat we ook in de uitzending hebben kunnen laten doorklinken. Dankzij Omroep Rijswijk kwam ik onder meer terecht bij een radioprogramma van ANP-nieuwslezer Michiel Fraase Storm en daarna las ik de files op de afdeling Verkeersinformatie van de ANWB.”

In de tijd van Omroep Rijswijk heb je ook veel contacten opgedaan met Rijswijkse politici.
“In 2010 begon ik als 18-jarige freelance journalist te schrijven voor De Posthoorn, de wekelijkse huis-aan-huiskrant van Den Haag. Daar kon ik meteen aan de slag als gemeenteraadsverslaggever, toen ik vertelde dat ik geïnteresseerd was in de politiek en al wat Haagse politici kende. Een jaar of wat erna werd ik door toenmalig hoofdredacteur Klaas-Jan Droppert gevraagd of ik verslag wilde doen voor Groot Rijswijk. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Leuk om te zien hoe politiek wordt bedreven in een andere plaats. Ik weet nog goed dat Björn Lugthart, die toen als eenmansfractie in de Rijswijkse raad zat, meteen naar mij toe kwam om kennis te maken. Tijdens zijn inbreng in de raad was ik onder de indruk. Ik hoorde een bevlogen politicus, die iets van zijn termijn als raadslid wilde maken. Ik verbaasde mij overigens over het feit dat er twee partijen waren die voor mij als buitenstaander identiek leken: Gemeentebelangen Rijswijk en Onafhankelijk Rijswijk. In de raad bleken het wel twee grote tegenstanders. Het waren ook erg grote fracties, want ze hadden beide veel zetels gehaald bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Als je het niveau bent gewend van de Haagse gemeenteraad, dan valt dat in de Rijswijkse raad nogal tegen. Ik hoorde collegepartijen praten als oppositiepartijen en oppositiepartijen als collegepartijen. Ik vroeg mij hardop af of sommigen wel snapten hoe het in een raad werkt. Wel gaf het een gezellige sfeer tussen de politici. Momenteel volg ik de gemeenteraad van Rijswijk niet zo nauwgezet, want ik sta weer wat meer op afstand. Ik heb het idee dat de sfeer weer wat is bekoeld. Er is vijf jaar later veel veranderd: Ed Braam is uit Onafhankelijk Rijswijk gestapt en heeft nu zijn eigen partij Beter Voor Rijswijk, Björn Lugthart van de SP is wethouder geworden en Onafhankelijk Rijswijk heeft veel zetels moeten inleveren. Mij is een ding duidelijk: het kan snel gaan.”

ivar-lingen-2

Veelzijdig
“Ik krijg vaak de vraag over wat ik nu allemaal doe. Dat heeft ermee te maken dat ik in de afgelopen tijd veel heb gedaan en mensen het niet meer bijhouden. Wel, ik heb dat zelf ook. Heb zelfs een periode gehad dat ik soms hardop moest nadenken of mijn cv erbij moest pakken om erachter te komen waar ik eigenlijk allemaal mee bezig was, haha! Maar hiervoor hoefde ik niet te spieken: ik werk nu voornamelijk voor het politieke radioprogramma Kamerbreed (AVROTROS) op NPO Radio 1, als politiek verslaggever bij Omroep West en als hoofdredacteur van De Oud-Hagenaar. Op Den Haag FM heb ik mijn eigen radioprogramma Nieuwslicht. In dat programma interview ik vooral bekende en minder bekende Haagse politici. Zo kwamen de staatssecretarissen Sander Dekker (VVD) en Jetta Klijnsma (PvdA) langs. En natuurlijk ook de burgemeester Jozias van Aartsen. Maar ook de hoofdredacteuren van AD en Trouw, respectievelijk Hans Nijenhuis en Cees van der Laan schoven aan.”

Landelijke radio
Dankzij Kamerbreed kwam ik ook terecht bij Radio EenVandaag, dat ook bij de omroep AVROTROS is ondergebracht. Daar ben ik als verslaggever zo nu en dan werkzaam. Dat was voor het eerst dat ik echt te horen was op de landelijke radio. Tot dat moment had ik vooral achter de schermen gewerkt. Ook werkte ik via Kamerbreed bij het radioprogramma De Nieuwsshow. En dat allemaal dankzij mijn stage bij Kamerbreed, waar ik dus ook nog steeds voor werk. Het was een paar jaar geleden mijn doel om iets met politiek en met radio te doen. Dat is dus op veel punten gelukt. Vooral bij Kamerbreed heb ik het erg naar mijn zin. Mijn programma Nieuwslicht zie ik als een uit de hand gelopen hobby. Maar hieruit blijkt wel: radio heeft mijn passie. Maar dat kan natuurlijk altijd veranderen.”

Ingehuurd
“Ivar Lingen Productions is mijn onderneming. Naast mijn reguliere journalistieke werkzaamheden, word ik ook regelmatig ingehuurd om promotievideo’s van scholen, overheden of bedrijven te maken. Ook huurt de gemeente Den Haag mij wel eens in als dagvoorzitter. Als beginnend journalist en student aan de School voor de Journalistiek was het prettig om zulke klussen te hebben, omdat de journalistiek maar een mager belegde boterham oplevert. Maar nu kan ik er gelukkig prima van leven. Als klein jochie dacht ik altijd dat ik op tv de politiek wilde verslaan voor de NOS. Op dit moment zie ik het werk als tv-verslaggever bij een landelijke omroep niet zo zitten. Je bent voornamelijk bezig met de waan van de dag. Het lijkt mij leuker om de politiek te analyseren en becommentariëren. Ik zie in Kees Boonman (politiek commentator voor EenVandaag en presentator van Kamerbreed) wel mijn voorbeeld. Of het ook voor mij is weggelegd: ik weet het niet. Ik ben heel gelukkig met wat ik nu doe.”

Tekst: Rene Marquard