De duurzame wijk RijswijkBuiten is een groot succes. Inmiddels zijn er ruim duizend woningen gerealiseerd. Er komen de komende jaren nog 2500 woningen bij die momenteel klaar staan om in de verkoop te gaan of nog op de tekentafel uitgewerkt moeten worden.

De gemeente wil tijdens ‘RijswijkBuiten op de planken’ in de Rijswijkse Schouwburg aan alle Rijswijkse inwoners vertellen hoe de nieuwbouwwijk verder ontwikkeld gaat worden.

Het Rijswijks Dagblad sprak met verantwoordelijk wethouder Ronald van der Meij (wonen en volkshuisvesting) over het nieuwste paradepaardje van de stad.

Waarom wordt een informatiemarkt over RijswijkBuiten in de Schouwburg georganiseerd?
Ronald van der Meij: ”Wij willen aan Rijswijk en de directe omgeving laten zien wat RijswijkBuiten is en wat we in deze nieuwe woonwijk verder nog van plan zijn te gaan doen. We hebben inmiddels een derde van het aantal woningen gerealiseerd. We willen nu ook laten zien wat we in de toekomst van plan zijn. Niet alleen laten zien aan potentiële kopers, maar ook aan de overige Rijswijkers. Daarom hebben we dit keer gekozen voor de Schouwburg als centrale plek in plaats van op locatie.”

Duurzaamheid lijkt in RijswijkBuiten het toverwoord te zijn waarom het zo goed gaat met de verkoop.
“De wijk RijswijkBuiten is momenteel een belangrijke aanjager in Nederland voor wat betreft duurzaamheid en verduurzaming van nieuwbouwwijken. Inmiddels staat dit onderwerp ook landelijk op agenda. In RijswijkBuiten is gebleken dat men ook comfortabel kan wonen zonder dat men de traditionele cv-ketel in huis heeft staan. Doordat de energiekosten zeer laag of er helemaal niet zijn, is men ook bereid om nog extra te investeren in het besparen van energie. Het succes van RijswijkBuiten is ook een inspiratiebron om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen. De kennis en ervaring hebben we voor een groot deel ook in de aanloop naar de totstandkoming van RijswijkBuiten opgedaan. Het succes van RijswijkBuiten heeft er ook mee te maken dat wij met bouwen zijn begonnen toen de crisis zich aandiende. Waar andere gemeenten woningbouwprojecten on hold zette, zijn wij doorgegaan. Dat geeft ons nu een grote voorsprong op de woningmarkt.”

Op het gebied van duurzaamheid scoort Rijswijk landelijk gezien erg laag.
“Wij scoren op duurzaamheid inderdaad niet hoog.. De bestaande woningvoorraad is eenzijdig samengesteld. Woningen die net na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zestig zijn gebouwd. We zien nu wel kansen om met de huidige technieken forse stappen voorwaarts te maken. Eneco en Liander rollen momenteel grote warmtenetten uit. Een belangrijke impuls om woningen van het gas af te krijgen. Woningeigenaren en corporaties zijn er nu ook volop mee bezig. Men gaat bij onderhoudsbeurten nadenken om woningen te verduurzamen. Wij proberen dat te stimuleren door partijen te verbinden.”

Het imago van duurzaamheid is de afgelopen jaren snel omgeslagen van ‘stoffig en idealistisch’ naar een ‘harde business case’
“Steeds vaker raakt men ervan overtuigd dat duurzaamheid niet alleen goed is voor het milieu maar dat er ook veel geld bespaard kan worden. Wanneer particulieren slim nadenken kan er veel geld worden bespaard door je eigen woning te verduurzamen. Het is ook de verwachting dat in het nieuwe regeerakkoord er fors ingezet gaat worden op het energieneutraal en –groen maken van bestaande woningen. Zoals eerder gezegd, de technieken zijn er, nu nog de financiële middelen.”

Wat mogen bezoekers van ‘RijswijkBuiten op de planken’ in de Rijswijkse Schouwburg verwachten?
“We gaan in de grote zaal het verhaal van RijswijkBuiten vertellen. Verleden en heden, maar ook gaan we de aanwezigen vertellen waar we heen willen in de toekomst. Daarna zal in de foyer de mogelijkheid zijn om jezelf te informeren over RijswijkBuiten en alles wat daar mee te maken heeft. Van de duurzame tuin tot verschillende nieuwbouwprojecten en de voortgang van de nieuwe school.”

‘RijswijkBuiten op de planken’ staat maandag 2 oktober in twee sessies op het programma in de Rijswijkse Schouwburg.

Voor ‘RijswijkBuiten op de Planken’ zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan nog tot en met zondagavond via www.rijswijkbuiten.nl/opdeplanken

Voor meer informatie over RijswijkBuiten: www.rijswijkbuiten.nl