Het NRC artikel waarin wordt vermeld hoe zwaar raadsleden het hebben die hun taken goed willen uitvoeren, heeft in politiek Nederland behoorlijk wat stof op doen waaien. Het Rijswijks Dagblad vroeg raadsleden in Rijswijk wat zij van het artikel en hun werk vinden. Ditmaal was Idzard Fischer van Gemeentebelangen Rijswijk de gesprekspartner.

Kunnen jullie wat in het artikel staat beamen?
Idzard Fischer:”In hoofdlijnen heeft dit artikel gelijk. Één aspect mis ik wel in het geheel. Dat is de steun die je moet krijgen vanuit het thuisfront. Als je drie avonden in de week weg bent dan kan dat alleen als je gezin en je partner dit accepteert.”

Slaan jullie vaak uitnodigingen af?
“Het is constant kiezen en afspraken maken in de fractie welk raadslid naar welke uitnodiging gaat. Natuurlijk moeten we ook wel eens verstek laten gaan. Als je alle uitnodigingen zou aannemen dan zien ze je thuis niet meer. Door de drukke agenda zie je een verschuiving van de starttijd van vergaderingen naar 19.30 in plaat van 20.00 uur. Ook starten presentaties steeds vaker voor 8 uur ‘s avonds. Ik zelf werk in Utrecht en ben als ik nog laat een vergadering heb pas om 18.00-18.30 uur thuis. Dan is het snel eten en weer weg. Hier dient meer rekening mee gehouden te worden.”

Wordt het raadswerk op haar waarde geschat?
“Vraag is in welke context deze vraag wordt gesteld. Financieel wordt je niet wijzer van het raadswerk. Ik heb geluk dat ik mijn betaalde werk redelijk vrij kan indelen. Dat betekent dan wel dat je op zondag bezig bent of met mijn betaalde baan of met het doorlezen van raadsstukken. Want als je eerder van je werk vertrekt om op tijd bij een activiteit te zijn dient dat wel ergens te worden gecompenseerd. Als ik mij bedenk hoe vaak ik heb moeten uitleggen wat een raadslid nu eigenlijk doet dan kan ik mij voorstellen dat een deel van de bevolking het raadswerk niet op zijn waarde kan inschatten. De onbekendheid en het financiële zijn echter voor mij totaal geen belemmering om mij voor de 100% in te zetten: het is gewoon leuk en interessant om te doen en soms kan je echt het verschil maken.”

Hoeveel tijd besteden jullie aan het raadswerk?
“Gemiddeld heeft het raadswerk mij de afgelopen raadsperiode tussen de 20-30 uur per week gekost. Dit doe ik naast een betaalde baan van 40 uur en natuurlijk doe ik nog wat hand- en spandiensten in de zaak van mijn vrouw.”

Kijk hier voor het artikel in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/03/raadsleden-zijn-druk-druk-druk-a1583542