Binnen een kleine maand is het weer tijd van de feestjes en de cadeaus. In Rijswijk is er voor grote en kleine kinderen weer veel te kopen. Tenminste, voor de ouders. Een cadeau dat populair zal zijn is de hoverboard.

In Nederland mag een hoverboard officieel niet deelnemen aan verkeer op de openbare weg. Hieronder valt niet alleen de rijbanen waarop auto’s rijden, maar ook het fietspad en de stoep. Dit zou betekenen dat je dus alleen in je eigen huis of tuin op je hoverboard zou mogen rijden. Gelukkig ligt het niet zo. Hoverboard verboden is een groot woord, het mag alleen niet per definitie op de openbare weg worden gebruikt.

Een hoverboard is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu beoordeeld als “gemotoriseerd voertuig” dat niet over een stuur beschikt. Dit is een juiste observatie; de hoverboard heeft een elektrische motor en heeft geen stuur (sturen doe je met je voeten). Opvallend is echter wel dat je met een segway wél de openbare weg op mag. Deze heeft volgens de wet wél een stuur. Veel mensen zijn het hier niet mee eens, want een segway heeft eigenlijk alleen een houvast, deze wordt helemaal niet gebruikt om te sturen. Toch heeft de segway een status verkregen als “bijzondere bromfiets”, waarmee je dus de openbare weg op mag.

Er zijn gelukkig genoeg plekken waar je gewoon op je hoverboard kunt rondrijden zonder in de problemen te komen. Zo zijn er parken en schoolpleinen waar de hoverboards uitermate populair zijn.

Nog meer weten? Klik hier http://hoverboardkopen.org/hoverboard-verboden/