Op zaterdag 9 juni is op het voorplein van Museum Rijswijk van 11.00-14.00 uur een groenmarkt, georganiseerd door het Platform Groen in Rijswijk. Aanleiding is niet alleen de aftrap van de Nationale Tuinenweek, maar ook om de actie ‘Tegel eruit, Plant erin’ nader onder de aandacht te brengen.

Aanstaande zaterdag kun je een tegel of steen uit je tuin inleveren voor een biologische bijenplant. Deze actie ‘Tegel eruit, Plant erin!’ van Operatie Steenbreek Rijswijk en De Groene Karavaan wordt gehouden op het voorplein van Museum Rijswijk.

Een tegel uit de tuin lijkt een kleine daad, maar levert heel veel op. Voor insecten, vogels, kleine dieren maar ook voor jezelf. In een groene omgeving voel je je prettiger en meer ontspannen. Met meer groen in de tuin kan het water wegzakken en opgenomen worden door de beplanting. Er stroomt dan minder water af naar het riool dat bij hevige regen zoals vorige week, het water nauwelijks aan kan. Daarom is er de actie Steen eruit, Plant erin!

Groenmarkt

Op 9 juni start ook de Nationale Tuinenweek van Groei&Bloei met het thema ‘Moestuin’. Op het voorplein van het museum is er tijdens de Steenbreekactie ook een kleine groenmarkt. Je kunt er groenteplanten en kruiden kopen van Buitengoed De Dorrepaal en bloemzaden in papiergeschepte zakjes van Middin. Er is een imker en kinderen kunnen zich laten schminken, bijvoorbeeld als tuinelf, bij of vlinder. De Groene Karavaan is van de partij om advies over watervriendelijke tuinen te geven.

Museumtuin

Deze dag is de museumtuin vrij toegankelijk. Loop naar binnen en verken de tuin die nu op zijn mooist is. Tal van inheemse planten maar ook vele oude tuinornamenten waaronder twee fonteinen uit de 17de en 18de eeuw zorgen voor een ware ontdekkingstocht.

In de tuin van het museum kun je genieten van een goed kop koffie uit het museumcafé. Loop eens rond in die verborgen, groene oase en ontdek wat er allemaal bloeit en zoemt.

De groenmarkt en actie Operatie Steenbreek is een samenwerking van Platform Groen in Rijswijk, Museum Rijswijk en de gemeente Rijswijk.