Gratis naar Bunkercomplex Overvoorde op Open Monumentendag

3 September 2018, 09:31 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Aankomend weekeinde zijn de landelijke Open Monumentendagen. Bunkercomplex Park Overvoorde zal dit jaar op zondag 9 september deelnemen aan dit bijzondere evenement. Op deze dag is bijna het gehele terrein van het complex vrij en gratis toegankelijk, óók het museum. Re-enactmentgroep De Spreewalders zal tevens een beeld schetsen hoe het er tijdens de Koude Oorlog aan toe ging.

Zondag is Bunkercomplex Park Overvoorde aan de Van Vredenburchweg 176 in Rijswijk tussen 10.00 uur en 17.00 uur geopend en er is dan weer veel te zien en te beleven. Re-enactmentgroep De Spreewalders zal zondag aanwezig zijn met voertuigen en diverse acts uit de Koude Oorlog, toen het westen rekening hield met oorlog. Er worden schuttersputten gegraven, een mijnenveld uitgezet en voor kinderen die graag willen weten hoe een veldtelefoon werkt, is een telefoonlijn opgezet. Met behulp van de re-enactmentgroep kan je leren hoe je je naam spelt volgens het Oost-Duits alfabet.

Commandopost
Zondag 9 september is de commandopost als enige niet vrij toegankelijk. Daarvoor dient u zich aan te melden bij de “koffiecorner”. Op ieder heel uur, en bij grote drukte ook op ieder half uur, kunnen mensen rondgeleid worden, met een maximum van 15 personen per rondleiding. De tijden voor de rondleiding zijn vanaf 10.00 uur. De laatste rondleiding is om 16.00 uur.

Oorsprong
De basis voor het bunkercomplex Overvoorde is ontstaan in 1941. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd park Overvoorde door de Duitse bezetter in gebruik genomen als spionagelocatie. Vanuit een bunker in het park luisterde de Duitse Funkhorchstelle (de afluistereenheid van de Luftwaffe) vijandelijke berichten af. Vooral het berichtenverkeer van en naar Engeland wordt opgevangen. Met speciale codeermachines werden de berichten doorgestuurd naar Berlijn. In de loop van de oorlog worden de bunkers leeggehaald en gaat de geheime apparatuur op transport naar Duitsland.

Koude Oorlog
Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog loopt de spanning in de wereld wederom hoog op, de zgn. Koude Oorlog. In Nederland wordt de organisatie Bescherming Bevolking (B.B.) opgericht. Zij gaan het bunkercomplex Overvoorde hergebruiken, de grote Duitse commandobunker wordt het kring commandocentrum. Door de toenemende dreiging van het atoomgevaar bij een mogelijk conflict wordt er eind jaren 60 een nieuwe atoombestendige commandopost naast gebouwd.

Voor aanvullende informatie zie website: www.museumbeschermingbevolking.nl