Gemeente Rijswijk: ”Perceeleigenaren gewezen op verantwoordelijkheden”

19 January 2019, 12:24 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Naar aanleiding van verzamelde klachten over overlast van hoog grondwater heeft RijswijksBelang vragen gesteld wat de gemeente Rijswijk aan deze klachten gaat doen.

De gemeente geeft in een reactie aan dat het bij de verzamelde klachten gaat om 22 meldingen verspreid over de gemeente. 21 meldingen gaan over eigen terrein (niet openbaar terrein) en 1 melding over een kinderboerderij. Van de 21 meldingen ‘eigen terrein’ waren 7 meldingen voor woningbouworganisatie RijswijkWonen en 4 meldingen voor Vidomes.

“Ongeacht de hoogte van het grondwater zijn perceeleigenaren zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van hun bebouwing en de waterhuishouding op hun grond. In gesprekken met de woningcorporaties is gewezen op deze verantwoordelijkheid. Er is 1 melding van een kinderboerderij ontvangen. De kinderboerderij staat op gemeentelijke grond. Met de kinderboerderij zijn we in gesprek om de mogelijkheden te onderzoeken en een oplossing te vinden zodanig dat de dieren geen gezondheidsproblemen krijgen. Van de 21 meldingen gaan 19 meldingen over lekkende kelders. Kelders horen volgens het bouwbesluit waterdicht te zijn. De eigenaren zullen dus zelf moeten zorgen dat hun kelder waterdicht is. De gemeente zorgt voor het grondwaterbeheer in openbaar gebied en heeft een loketfunctie voor perceeleigenaren waarin zij meedenkt over grondwateroverlast. De gemeente heeft een ontvangstplicht voor overtollig grondwater. Het hoogheemraadschap is verantwoordelijk voor het oppervlaktewater (o.a. sloten).”

Op de site van de gemeente Rijswijk staan de verantwoordelijkheden uitgebreid omschreven: https://www.rijswijk.nl/inwoners/wonen/groen/grondwater

“Regenwater dat op daken, de straat en het trottoir valt, stroomt vaak weg via de riolering onder de grond naar de rioolwaterzuivering. Soms wordt het schone regenwater van daken en wegen direct afgevoerd naar het oppervlaktewater (sloten, plassen en vijvers). Regenwater dat in de tuin, op grasvelden of in het duin valt, verdwijnt in de bodem. Dit regenwater wordt dan het grondwater. Perceeleigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het waterdicht maken van hun woning en kelders, ongeacht de grondwaterstand en hoe hard het regent. De gemeente legt op veel plekken een gescheiden rioolsysteem aan, voor afvalwater en regenwater. Zo kan schoon regenwater sneller afgevoerd worden. Perceeleigenaren kunnen er zelf voor kiezen om de eigen waterafvoer hierop aan te sluiten. Ook kunnen particuliere terrassen en gronden die zijn betegeld worden vervangen door tuin, om de waterafvoer tijdens hevige regenval op te laten vangen door de grond en geleidelijker weg te laten lopen. Hiervoor is Operatie Steenbreek relevant.

Omdat er een verband is tussen het grondwater, afvoer van regenwater en oppervlaktewater, is er een continue samenwerking met het hoogheemraadschap.”