De Rijswijkse Henny de Waart gaat op 16 december van 12.00 tot 13.30 uur in de Herenstraat een hugactie doen. Zij zal dan hugs geven aan de mensen die daar prijs op stellen. Het Rijswijks Dagblad vroeg Henny naar het hoe en waarom van deze leuke actie.

“Een aantal jaren werd ik persoonlijk enorm ontroerd door de kracht die sprak uit de filmpjes hierover op Youtube”, vertelt Henny. “De filmpjes die werkelijk mijn hart in knalden, waren degenen waarbij 1 persoon geblinddoekt stond met een bord naast hem of haar waarop stond: ik vertrouw jou, vertrouw jij mij ook? Deze mensen durfden te tonen dat je kwetsbaar opstellen juist enorme kracht in zich draagt. Deze kracht en dit vertrouwen in de medemens raakte me intens. Het ontroerde me op een diep niveau.”

Zomerfeest
“Daarop besloot ik dit zelf aan te gaan, vooral met mijzelf! En het duurde echt even voor ik dit durfde hoor. Een aantal jaren geleden was het zover, tijdens een zomerfeest in Oud Rijswijk. Pal voor mijn eigen praktijk (toentertijd had ik mijn praktijk in het pand van Ondevit in de Kerklaan, nu zit ik in het pand van Notaris Bos in de Julianastraat) ben ik met bord en al gaan staan.”

Blinddoek
“Enige minuten stond ik zonder blinddoek om in te voelen hoe men zou gaan reageren. Toen kwam het moment daar en deed ik mijn bril af. Gelijk kwam er iemand op me af met de vraag of ik al stopte…nee zei ik ga nu mijn blinddoek omdoen. Dit vond hij helemaal geweldig en daarna kreeg ik een enorme warme omhelzing van hem. Zo enorm gemeend. Van mens tot mens, van hart tot hart.”

Zo mooi om te mogen doen.
Zo mooi om uit te delen.
Als menig dagen donker worden
en gevuld met het verleden!

Voel je welkom!
Onze omhelzing wacht op jou!
De hug van hart tot hart!
Warm en fijn!

Doe jij ook mee? We zijn al met 5!
Verzamelen/staan naast Ekoplaza.
Rode sjaal is ons kenmerk!
Opgeven: [email protected]

Spontaan
“Het eerste half uur was best druk. Veel kinderen ook. Die zijn spontaan en niet argwanend. Want met blinddoek komen die gevoelens van anderen dubbel zo hard bij je binnen. Zo van: waarom doet ze dit? wat moet ze van me? Is het niet gevaarlijk om haar te omhelzen? Het grappige was dat ook een aantal kennissen van me langs kwamen. Ik kwam ze naderhand tegen in de feestelijke Herenstraat.
Naderhand hoorde ik van 1 van de 2 dat toen ze zei naar me toe te willen gaan, de ander zei “ga je haar een hug geven? Nee zei ze toen, ik ga er eentje ontvangen…moet je zien wat een licht ze uitstraalt. ”

Intens
“Het was een uur intens beleven kan ik je vertellen. Er kwamen ook wat bravoure jongens naar me toe. Die wilden wel op de foto maar bleven op afstand. Toen ik zei dan toch minstens een hug te willen delen kwamen ze hoor. 1 voor 1 en het voelde prachtig. Lachend vervolgden ze hun weg. Niet mij uitlachend, maar lachend vanuit hun verwarmde hart. Ze voelden zich gezien door een geblinddoekt medemens. Hoe mooi kan het zijn he.”

Bang
“Men vroeg mij naderhand of ik niet bang was geweest. Of ik geen uitkijkpost opgesteld had. Of ik geen gaatjes in mijn masker gemaakt had. Ik kon op alles nee zeggen want ik vertrouwde het moment. Een klant en vriendin van mij kwam ook langs en die heeft, heel lief, wat foto’s en filmpjes gemaakt. Waarom dan nu deze actie op 16 december? Onlangs voelde ik, lopend door het oude centrum, de eenzaamheid van mensen zo sterk. Deze verhalen hoor ik ook dagelijks in mijn praktijk.”

Actie
“Daarop besloot ik dat het weer het moment was voor een actie. De Free Hugs actie kwam bovendrijven maar ik voelde dat ik dit nu met een groepje wil gaan doen. Mijn oproep heeft 4 reacties gegeven waar ik superblij mee ben. Vrouwen en mannen! Van de winkeliersvereniging hebben we al een oke! Dus we gaan staan zo ongeveer naast Ekoplaza. Daar staan we niemand in de weg want die winkel is momenteel gesloten. Rode sjaal is ons kenmerk en de bordjes Free Hugs.”

Omhels
“Doel: Verbinding! Mensen weer de van hart tot hart verbinding laten voelen die in een omhelzing verscholen ligt! Mensen weer laten voelen dat “ze er toe doen” Dat deze tijd waarin de dagen korter worden en hun gemis voelbaarder wordt, ze weer wat grond onder de voeten mogen gaan voelen. Omhels de ander en je omhelst jezelf!”