Een aantal jaar geleden ‘emigreerde’  clubman Fedor de Bock (KRSV Vredenburch) van Rijswijk naar Almelo. Wat ga je dan het meest missen aan Rijswijk en je cluppie? Ga je geen heimwee krijgen en kun je wennen daar in het Almelo van  cabaretier Herman Finkers? Wij vroegen Fedor het hemd van het lijf, maar dat is voor “Bockie” zoals hij ook wel wordt genoemd geen enkel probleem.  

Hoe lang woon je alweer in Almelo en hebben jullie het naar je zin ?
“Ondertussen zijn we twee jaar geleden geëmigreerd naar Almelo en het bevalt ons prima. Nu je het zegt, zijn die twee jaar voorbij gevlogen. Mijn vrouw komt hier vandaan, dus zijn we in een bekende omgeving terecht gekomen met schoonfamilie en (oude en nieuwe) vrienden. Onze zoon Niek gaat met veel plezier naar school en is ook druk in de weer met vriendjes en voetbal. Mijn vrouw Inge heeft hier een leuke baan gevonden en ik werk nog steeds voor Verkeersschool van Buuren, waarbij ik veel vanuit huis mijn werk kan doen. Eén maal in de twee of drie weken ga ik dan voor anderhalve dag naar Pijnacker en kan dan altijd logeren bij onze lieve Haagse en Rijswijkse vrienden of voormalige buren. Dan is dat een mooi om werk en privé te combineren en heb ik het gevoel dat ik nog niet helemaal weg ben.”

Mis je Rijswijk en Vredenburch nou niet en heb je geen heimwee naar Chelsea van Rijswijk ?
“Natuurlijk mis je bepaalde zaken: de markt in Oud Rijswijk op zaterdagmorgen waar je veel bekenden tegenkomt, maar ook familie en vrienden die je nu iets minder vaak ziet. Afgelopen twee jaar was ik nog regelmatig op ‘De Burcht” te vinden, maar aangezien het Chelsea van Rijswijk helaas uit elkaar is gevallen, ben ik dit seizoen pas één maal geweest. Het fijne is wel, dat ik hartelijk wordt begroet door vele Vredenburchers, als ik de overtocht weer eens heb gemaakt. Heimwee naar het Chelsea van Rijswijk heb ik wel degelijk, want laten we eerlijk wezen: we hadden een unieke mix van spelers met echte Vredenburchers, waarbij we veel lol hadden buiten het voetbal om. De kleedkamerhumor……”je moet erbij zijn geweest.”

vredenburch

Heeft Hermans Finkers gelijk als hij zegt : “Eén stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen.”
“Veel mensen kennen Almelo van hem, maar ook van Heracles, Ilse de Lange, Tom Egbers, Daphne Bunskoek of Preston Palace. Ook ik had natuurlijk mijn vooroordelen, maar alles valt reuze mee. Sterker nog: ik heb het idee dat er hier meer wordt georganiseerd dan in het Westen. Deze leus ‘Altijd wat te doen’ van Herman Finkers (ik heb een gezellige buurman, die me regelmatig quotes voorschotelt, of ik nu wil of niet) wordt nu als marketingcampagne  gebruikt voor de vele festiviteiten.”

Beetje Heraclesfan geworden ?
“Men weet dat ik groengeel bloed heb en dat, als ik kan, een wedstrijd bezoek bij ADO Den Haag. Maar ik zie Heracles als een stiefkind, die ik regelmatig bezoek. Het leuke is, is dat alles er veel gemoedelijker aan toe gaat, veel mensen op de fiets komen, het bier betaalbaar is en er bij elke thuiswedstrijd meer dan 10000 man het stadion weten te vinden. Ik merk wel dat na het fantastische seizoen van vorig jaar het publiek wat kritischer is geworden, wat niet helemaal terecht is. Vorig seizoen hadden ze een goede mix van spelers, maar twee spitsen (Weghorst en Gladon) en Belhassani zijn vertrokken, terwijl het team ervaren spelers mist zoals Ramon Zomer (helaas moeten stoppen vanwege een blessure) en Mark-Jan Fledderus (druk aan het revalideren). Met Mark-Jan samen trainen en coachen we Niek zijn team in de F4 van AVC Heracles. Hierdoor is Niek dus echt wel voor Heracles, zeker nu hij in november als player-escort mee het veld op mocht voor de line-up in de wedstrijd Vitesse – Heracles. We krijgen nog regelmatig bezoek van familie en vrienden vanuit het westen, waarbij ik bijna altijd wel iemand mee neem naar stadion.”

Welke Vredenburch activiteit wil jij zeker niet missen ?
“Het familietoernooi was altijd een activiteit die ik als eerste in mijn agenda schreef. De topper Tom Haaksma organiseert dat altijd perfect en is een leuke ‘reünie’.”

Voor altijd Almelo of ….
“Tsja, dat blijft lastig. Als ik in het westen kom, voelt dat altijd als thuis komen, maar als ik dan onderweg naar Almelo rij en ik rij over de IJssel (bij Deventer) dan merk ik ook al dat ik dan bijna ‘thuis kom’. De tijd zal het leren, vooralsnog heb ik geen last van heimwee, wonen we in een leuke straat met gezellige buren (zoals we dat ook in Den Haag hadden).
Om met Finkers af te sluiten: “Laatst vroeg iemand me de weg naar oud Almelo. Nou, ik heb hem maar naar de begraafplaats gestuurd.”

Tekst: René Marquard