‘Ook hij eindelijk een lintje’, zullen de wat oudere mensen gedacht hebben. We hebben het over acteur John Leddy. Hij speelde onder meer in SwiebertjeSoldaat van OranjeDagboek van een herdershond en natuurlijk de rol van Koos Dobbelsteen in Zeg ‘ns Aa. Hij is ook actief als vrijwilliger in Heusden, waar hij nu woont.

John Leddy woonde van 1935 tot en met 1956 in ons eigen Rijswijk op de Haagweg 54. Op 10 mei 2014 was Leddy te gast in het destijds populaire radioprogramma ‘Bekende Rijswijkers’ van Omroep Rijswijk. De herinnering die mij persoonlijk nog bij staat, is de emotionele gebeurtenis wanneer Leddy na 58 jaar  weer het huis betreedt aan de Haagweg en hij vertelt daar verhalen over alsof het ‘gisteren’ was. Onder andere over de plek onder de trap waar de familie in de oorlogsjaren  moest schuilen wanneer het luchtalarm afging.

De hartelijke felicitaties aan John Leddy, mede namens de stad waar hij  21 jaar hebt gewoond. ‘Ik voel me nog altijd nog altijd ook een beetje Rijswijker’, zoals hij zelf ooit zei.

Rene Marquard