De door ‘De Nederlandse Leeuw’ georganiseerde brainstormsessie over de multiculturele samenleving leverde vrijdagavond in De Broodfabriek weinig discussie op. Daarvoor waren de meningsverschillen bij de 2000 enthousiaste aanwezigen te klein. Dat was op social media wel anders.

De verwijten vlogen om je oren bij het lezen van de twitter berichten over de bijeenkomst van vrijdag. “Heel eng rechts” en “een nazibijeenkomst”, zegt de één. “Een zeer milde bijeenkomst” en “2000 constructieve mensen die de focus leggen op oplossingen voor het immigratie/integratie-probleem”, zegt de ander. Beter voor Rijswijk fractievoorzitter en lijsttrekker Ed Braam was in ieder geval enorm enthousiast: “2000 bezoekers bij de Nationale Brainstorm over de toekomst en identiteit van Nederland. Geweldig. En in Rijswijk. Fantastisch!”

De Nederlandse Leeuw (DNL) had onder meer Thierry Baudet van Forum van Democratie, oud-politica Rita Verdonk en de Canadese cultuurcriticus Jordan Peterson als sprekers uitgenodigd. Vanuit het linkerspectrum van de politiek was er weinig animo om te komen. In de Telegraaf gaf GroenLinks-prominent Huub Bellemakers daarvoor als reden: “Ik heb geen zin om als excuus-GroenLinkser te komen opdraven.”