Op een zonnige dag gezeten op een terras in de haven. Leven als God op Scheveningen. Verschillende bezoekers steken de loftrompet over de locatie waar het Grandcafé Dok28 zit. Een bedrijf waar de familie Otten de scepter zwaait. Vader Rudie, moeder Jacqueline en zoons Diego en Armando (niet vernoemd naar de Argentijnse balkunstenaar Maradona die de twee zelfde voornamen draagt). “We geven bezoekers een gevoel van thuis zijn”.

De ontvangst is vriendelijk. Rudie en Jacqueline Otten zitten aan de bar. Ook Jeroen Rimmelzwaan, vennoot van Hoornwijck Groep, betreedt het etablissement aan de Dr. Lelykade. De begroeting tussen hen is zeer hartelijk. “We kennen elkaar ook al zo lang”, vertelt Rudie Otten. “We zitten hier nu zo’n zeveneneenhalf jaar. We zijn hier met het hele gezin begonnen. Hier zat eerst een Japans restaurant. Het ging niet meer met de oude Japanse baas. Die werd te oud. Wij hebben het toen overgenomen, gestript en er Dok28 van gemaakt.” Over wat voor soort etablissement het is, is men het niet over eens. Zoon Armando roept: ”Het is Japans fusion.” Maar vader houdt het gewoon op ‘internationaal’. “Waar we het wel over eens zijn dat het fijn is om in een familiebedrijf te werken”, vertelt de moeder des huizes Jacqueline. “Het is de bedoeling dat onze zoons het uiteindelijk van ons gaan overnemen, dus wij nemen alle beslissingen ook met hen. Ook onze schoondochters helpen soms een handje.”

Horeca
De familie Otten is in 2004 overgestapt naar de horeca. “Ze hebben ook de crisis meegemaakt,” vertelt Jeroen Rimmelzwaan. “Maar door keihard te werken en vertrouwen van de partners waar ze altijd mee gewerkt hebben, hebben zij de crisis ondanks zware tijden overleefd. En hebben nu in Dok28 een geweldige zaak.” Rudie Otten schuift naar het puntje van zijn stoel. “Dat hebben we ook voor een groot deel ook te danken aan Jeroen. Heeft ons in alles bijgestaan en ik kon altijd – op welk tijdstip van de dag of nacht dan ook – bij hem om advies vragen.“

De familie Otten: “Het ondernemen en de horeca zit in ons bloed”

Rabobank
Rimmelzwaan hoort de complimenten aan. “Maar het meeste hebben jullie zelf gedaan. Met de hulp van ons en de Rabobank hebben we er voor kunnen zorgen dat er nu een mooie Grandcafé staat. In de tijd van de crisis was de Rabobank een van de weinige banken die hen het vertrouwen gaf om deze zaak op te starten.” Rudie en Jaqueline Otten bijna in koor. “We waren helemaal weg van deze locatie.” Rudie vervolgt: ”Toen de financiering nog niet helemaal rond was, heb ik hier dagenlang rondgelopen om te kijken wat voor zaak we hier van konden maken.”

Fanatiek
Zelden zal een ondernemer zo fanatiek zijn bezig geweest met de aankoop van een pand. “Het ondernemen en de horeca zit in ons bloed. Net als dat Scheveningen nu ook in ons hart zit. Van oorsprong komen we van de Haagse markt, maar wonen al zo lang hier. We voelen ons toch een klein beetje Scheveninger onder de Scheveningers.” Jacqueline: ”En deze locatie wordt alleen nog maar mooier. We gaan binnenkort mooie bloembakken neerzetten. En de haven is zo mooi opgeknapt. Het wordt een pareltje op Scheveningen.”

Voor meer informatie over DOK28, klik op: http://www.dok28.nl/