Het NRC artikel waarin wordt vermeld hoe zwaar raadsleden het hebben die hun taken goed willen uitvoeren, hebben in politiek Nederland behoorlijk wat stof op doen waaien. Het Rijswijks Dagblad vroeg raadsleden in Rijswijk wat zij van het artikel en hun werk vinden.

Diny Sonneveldt, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Rijswijk reageerde op het artikel.

“Ik ben nu vanaf 2010 raadslid. Eerst nog gecombineerd met mijn werk, maar ik was in de gelukkige omstandigheid dat ik met mijn werk kon stoppen. Als je het raadswerk goed wil doen en jezelf overal wilt laten zien, moet je een grote fractie hebben en mensen binnen de fractie die overdag vrij zijn. Alleen of met 2 kun je eigenlijk het raadswerk niet doen zoals het zou moeten. Alleen het leeswerk al, wat zeker na 2014 toen de gemeente jeugdhulp en vele andere taken erbij kregen steeds meer is geworden. En je kunt niet overal verstand van hebben. De laatste 4 jaar heb ik meer tijd besteed aan het raadswerk dan de jaren ervoor. Gemiddeld per week zo’n 20 / 25 uur. Nu is mijn portefeuille het sociaal domein, verder zit ik ook in de werkgroep sociaal domein, dus ook daar weer extra avonden aan besteed. Als fractievoorzitter heb je buiten de fora vergaderingen ook nog een presidium vergadering en zoals wij , die met onze partij in de coalitie zit, ook nog een coalitie vergadering extra”.

Zakkenvullers
“Mijn echtgenoot,” vervolgt Sonneveldt. “die inmiddels gepensioneerd is, heeft een maand lang zonder dat ik het wist, steeds de tijd opgeschreven dat ik weg was voor raad werkzaamheden. Aan het eind van de maand, stelde hij mij de vraag, weet je voor welk bedrag jij per uur werkt voor die raad? Ik moest het antwoord schuldig blijven ,waarop hij aangaf 1,46 per uur! En dan iedereen maar zeggen dat we zakkenvullers zijn . Nu hebben wij een gemeente boven de 50.000 inwoners maar gemeenten die kleiner zijn hebben hetzelfde werk, maar krijgen er minder voor.”

Pers
“Het blijft veel werk, tenminste als je het goed wilt doen. Ook ik kom niet aan alle bezoeken toe die ik graag zou willen afleggen . Ik doe veel buiten de raad om en dan haal ik niet de pers overal bij, daar doe ik het niet voor, dan maar niet zo bekend , dergelijke politiek is niet mijn doel, roeptoeteren noem ik dat! Ik neem mijn taak zeer serieus. Het is , zoals ik al aangaf steeds meer werk en de dossiers worden steeds ingewikkelder. Dat is ook de reden dat ik de term volksvertegenwoordiger ( waar iedereen die een beetje groot netwerk heeft zijn best voor kan doen) niet echt meer zo wil noemen en wij als GBR op zoek zijn gegaan naar kandidaten die meer in hun mars hebben om de komende raad in 2018 meer inhoud te geven.”

Kijk hier voor het artikel in het NRC: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/12/03/raadsleden-zijn-druk-druk-druk-a1583542