Column Yvonne Hagenaars: Mijn Koningsdag

mainImage
Column Yvonne Hagenaars: Mijn Koningsdag

Mijn geliefde en ik waren deze Koningsdag in de ochtend in onze hoofdstad. Rond tien uur lag Amsterdam er nog tamelijk maagdelijk bij: je kon nog lopen, nog niet al het vet walmde, er was nog niemand dronken of stoned.

In de poffertjeskraam werden we in het Engels aangesproken. Koningsdag Amsterdam is voor buitenlanders en studenten die ook zonder zon een zonnebril dragen. Als je geluk hebt sta je, biertje in de hand, in je eigen keiharde muziekbubbel met teveel mensen op een platte boot. Heeft wel iets van haringen in een ton. En om dat gevoel van verveling en zinloosheid te verdrijven,  begint het drinken (en blowen) al vroeg. Het is gezellig, het is Koningsdag, YOLO.

Op straat lijkt het groene blikje de hele dag wel verplicht onderdeel te zijn naast natuurlijk iets oranjes, van mannen evengoed als van vrouwen. Kindjes op kleedjes die leuke dingen verkopen, vonden we amper – misschien hadden we die in het Vondelpark kunnen zien. Rond de grachten lijkt het ook geen terrein meer voor iemand onder vijftien.

Rond éen uur was er geen doorkomen meer aan.  En rond twee uur waren wij, ik in ieder geval, blij dat we naar Rijswijk vertrokken. Volgens mijn geliefde heb ik dan ook een zekere neiging om me teveel van mijn omgeving aan te trekken. Ik ben geneigd ieder blikje dat niet in de vele vuilnisbakken verdwijnt, op te rapen.

Hier in Rijswijk liep het al tegen vieren maar onder de dikke boom en  in het oude centrum waren nog veel kindjes op kleedjes. Kon ik toch zomaar het boek kopen waar ik als kind erg om moest huilen.  ‘Alleen op de wereld’ (Hector Malot) maakte me niet alleen aan het huilen maar leerde me ook dat je je nooit door het leven op de kop moet laten zitten.

En wat dat laatste betreft: de dieren in de zee kunnen die keuze niet maken. Het leven wordt hen benomen. Die gaan gewoon dood door die enorme hoeveelheden plastic die in zee terecht komen. Oók van onze ballonnen. Daar hebben ze in Amsterdam kennelijk nog nooit van gehoord (zie de foto’s): weg ermee! Ze zijn in principe verboden maar gemeenten moeten het regelen en slechts 87 doen dat. Hou ermee op. Volg Ameland

Benieuwd wat het nieuwe college van GroenLinks Rijswijk, VVD, WIJ en D66, tegen ballonnen gaat doen. Wees maar gewoon flink en verbied ballonnen.

Koning Willem Alexander, van harte gefeliciteerd! Wat heb je in deze vijf jaar het koningshuis als een gewoon bijzonder en stabiel instituut ontwikkeld! En nooit een ballon te zien in de Horsten.

Nu lekker met de geliefde op de bank en genieten van de beelden van oranje Nederland en het bezoek van de koning en zijn gevolg, aan Groningen.

Yvonne Hagenaars 


Foto: Digitaal Dagblad