Rijswijks Dagblad | Column Yvonne Hagenaars: Doen, Samen, voor Iedereen … Stem!

Column Yvonne Hagenaars: Doen, Samen, voor Iedereen … Stem!

mainImage
Column Yvonne Hagenaars: Doen, Samen, voor Iedereen … Stem!

Het zal u niet ontgaan zijn: vandaag zijn de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. EU-ingezetenen (!) mogen in hun woonplaats stemmen. U dus.

Afvalverwerking, straatverlichting, kapvergunningen, parkeerbeleid, huishoudelijke hulp uit de WMO de terugverhuizing naar het stadhuis (daarover later meer) de bouw van scholen en sportcomplexen een greep uit de zaken waar uw gemeenteraad over beslist.

Vandaag merkte ik bij al mijn leerlingen op het ROCMondriaan, waar er al veel van mogen stemmen, dat ze eigenlijk geen idee hebben. Waar gaat mijn gemeente over, waar gaat mijn Provincie, waar gaat het rijk over? En ook: wat valt er veel te kiezen! Is dat nou nodig? ‘Die partijen moeten dadelijk toch allemaal samen’, zei er een. We deden wat stemwijzers (‘wat een rare vragen!’), dan zien mijn leerlingen hoe ingewikkeld het is om gefundeerd te kiezen. Hoeveel je eigenlijk moet weten voordat je begrijpt hoe zoiets als een wijkbudget werkt. (Een leerlinge zei ‘oh, daar krijgt dan de buurt ruzie over. Dat is bij ons straatbudget ook gebeurd’)

Mijn moeder die zeer geïnteresseerd is en al heel lang mag stemmen, weet maar zijdelings waar haar gemeente over gaat. Ze zal wel altijd stemmen. Op een vrouw en op iemand die ze slim vindt. Ze vindt de politieke mode van nu, in haar ogen, vooral ‘schreeuwen’. En ze begrijpt van heel veel mensen helemaal niet wat zij willen als gemeenteraadslid. Als volksvertegenwoordiger. Zij vindt dat mensen ergens verstand van moeten hebben voor ze iets willen doen waar dan ook; maar zeker in de politiek. Ze schrikt van partijen die serieus zeggen dat ze eigenlijk ‘De Tegenpartij’ zijn. Wat ooit een grap was van Van Kooten en De Bie, tot serieuze opdracht maken.

Nu ja, er valt ook hier in Rijswijk veel te kiezen. Maar liefst uit twaalf partijen. Ik hoop maar dat we een veel hoger percentage stemmers halen dan in 2014.
Wijsheid, inhoud en koers dat zullen we allemaal nodig hebben. Dat wens ik u.

Yvonne HagenaarsOp de foto mijn moeder en ik, maandag voor de verkiezingen.


Foto: Digitaal Dagblad