Column Perry Telle: Reageer als je weet waar je het over hebt

mainImage
Column Perry Telle: Reageer als je weet waar je het over hebt

Mijn eerste column start een beetje filosofisch. Ik hoor en zie vaak mensen gevraagd of ongevraagd hun ongezouten mening geven. En niet altijd met kennis van zaken. Zo hoorde ik iemand zeggen: “De huren in de Boogaard zijn te hoog, je betaalt wel 60.000 euro per jaar”. Alleen, hoe verhoudt dit zich tot een andere stad? En over hoeveel m2 hebben we het überhaupt? Mensen zeggen dit zonder de context te begrijpen. En anderen nemen dit klakkeloos over. En dat vind ik jammer.

Met name in de politiek komt dit veel voor. In Rijswijk ondernemen zowel de coalitie- als de oppositiepartijen veel acties. Voor de oppositie is het echter lastiger om hun stem te laten horen. Met een genuanceerde boodschap steken ze onvoldoende boven het maaiveld uit. Het lijkt een partij als Beter voor Rijswijk alleen nog te lukken met stevige, ongezouten visies op social media. En iedereen kan vervolgens deelnemen aan het digitale debat. Zonder na te denken reageren mensen vaak grof en ongenuanceerd. Zonder gêne reageren op een post is ook ontzettend makkelijk. Vooral als je de persoon in kwestie niet kent, en niet hoeft aan te kijken.

We hebben altijd een intentie om iets te bereiken met een reactie. We zijn altijd bezig met beïnvloeden. Bewust of onbewust. Maar het geven van een reactie alleen dient geen doel. Als je iets wilt bereiken, moet je toch echt actie ondernemen. Iedere actie die je onderneemt leidt tot een reactie. Zelfs geen actie leidt tot een reactie. Daarom is het zo belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over wat je communiceert en wat je ermee wilt bereiken. Zomaar een ongezouten reactie geven kan leiden tot een reactie die je niet wilt hebben. Stem je actie af op de te verwachten reactie. Desnoods tegen de stroom in. Als het maar bijdraagt aan jouw doel.

Perry Telle


Foto: Digitaal Dagblad