Rijswijks Dagblad | Column Johanna Besteman (CDA Rijswijk): Help! Waar zijn de inwoners?

Column Johanna Besteman (CDA Rijswijk): Help! Waar zijn de inwoners?

mainImage
Column Johanna Besteman (CDA Rijswijk): Help! Waar zijn de inwoners?

Afgelopen week vonden een aantal debatten plaats tussen kandidaatsraadsleden van de politieke partijen. U heeft daar vast wel iets over gelezen of gehoord. De debatten zijn bedoeld om de standpunten van de verschillende politieke partijen voor het voetlicht te brengen en daarover in gesprek te gaan met inwoners, ondernemers én met elkaar.

Ik had me er op verheugd. En niet in de laatste plaats om er achter te komen waar nu de werkelijke verschillen tussen de twaalf (!) partijen zitten. Want zeker met zoveel nieuwe partijen worden de inhoudelijke verschillen wel heel erg onduidelijk, zo is mijn indruk (ik hoop dan altijd maar dat een partij als het CDA met een landelijk bekend profiel ook in Rijswijk voor de gemiddelde kiezer een herkenbaar beleid voert). Wat zeker verschil maakt, is de potentiële bestuurskracht die kandidaten van partijen meebrengen. Want zelfs de partijen van dit huidige college zeggen nu dat het gevoerde beleid niet veel meer is geweest dan 'pleisters plakken' in de stadsontwikkeling.

Maar terug naar die debatten. Want, wat vonden de inwoners hier nu van? Ik weet niet of u het geprobeerd hebt, maar bij de vijf debatten afgelopen week was het slechts één inwoner gelukt om, met bloed, zweet en tranen, een toegangskaart te bemachtigen. Ik vroeg er ook bij het slotdebat naar. Maar nee, de zaal was steeds gevuld met partijaanhangers. En zo ontrolde zich weer het gebruikelijke interne spektakel onder de Rijswijkse stolp. Waarbij elke politieke partij riep dat alleen zij 'echt, echt, echt, het allerbeste naar inwoners gaan luisteren' en dat Rijswijk daarom echt niet zonder hen zou kunnen.

Natuurlijk belangrijk. Dat vinden we ook allemaal. Maar om 'gewoon' in gesprek te gaan met inwoners in verkiezingstijd? Dat is dan toch blijkbaar net even een brug te ver. We vullen de zaaltjes bij verkiezingen liever met applaus, i.p.v. kritische inwoners.

Ik hoop daarom bij de verkiezingen in de eerste plaats op een hele mooie opkomst, en ook:
a. dat er voor de bestuurbaarheid van onze stad straks niet nóg meer partijen bijkomen, en
b. dat het bestuurders oplevert, die plannen concreet maken en problemen nu ook echt gaan oplossen.

Dan hebben we weer eens iets om met u als inwoner van Rijswijk over te praten.

Johanna Besteman

Ps: ik wil wel graag met u in gesprek blijven. Wilt u alsnog met mij in debat over de CDA standpunten? Ik hoor het graag! Stuur me gerust een berichtje ([email protected]) Voor of na de verkiezingen, ik kom bij u langs.


Foto: Digitaal Dagblad